Ifjúsági könyvtár és Fonotéka

 

Zenei ajánló Filmajánló Ifjúsági könyvajánló Diákok ajánlják Programjaink


Bemutatkozás

 

2020-ban kezdtünk el azon gondolkodni, hogy nagyobb teret biztosítsunk annak a korosztálynak, melynek eddig nem volt külön részlege könyvtárunkban. Ők a 12-14 év feletti diákok, akik a gyerekkönyvtárból már lassan kinőve a felnőtt könyvtár felé kacsintgatnak. Az átmenetet megkönnyítvén egy olyan helyet álmodtunk meg, ahol nem kell csendben maradni, össze lehet jönni a barátokkal suli után. Hol is lehetne jobb helyen ez a részleg, mint a gyermek és a felnőtt könyvtár között félúton, ahol a fonotékát találjuk és mi is lehet vonzóbb egy fiatal felnőttnek, mint a zenék és filmek világa. Itt megszokott, hogy mindig szól a zene. A tavalyi év folyamán kollegáimmal sokat terveztünk és sikerült ennek az évnek az elejére a megálmodott teret kialakítani. Úgy alakult, hogy új kollegánkkal már ősszel elkezdhettük élettel is megtölteni a falakat, a szokásos olvasótermi rendezvényeink mellett már ebbe a térbe is szerveztünk koncerteket, így a részleg megnyitóját is egy zenés duo műsora követte.

 

 

Idei terveink között szerepel különböző klubok indítás, mint társasjáték klub kicsiknek és nagyoknak vagy pl. ifjúsági könyvklub szervezése. A polcok közti falon szeretnénk egy állandóan változó kiállításnak helyet adni, a diákok alkotásaiból válogatva. Itt megmutathatják magukat, akik nem csak olvasni, de festeni, rajzolni vagy épp verset írni szeretnek.

 

 

A szomszédos Vajda teremben teret tudunk biztosítani a tanulásnak, akár az itt található számítógépeken egyénileg, vagy kis csoportban.