Diákok ajánlják

A rovat ajánlóit 14-18 éves diákok írják, akik jórészt a felnőtt könyvtár kínálatából válogatnak. Munkájukért közösségi szolgálati pontokat kapnak.

Időfutár-sorozat

/Ajánlja: E., egy 7. osztályos lány olvasónk/

Ez a könyv vicces és elmondhatatlan élmények vannak benne. Ha valaki kérné, hogy válasszak egy szereplőt, azt mondanám, hogy KÉPTELENSÉG. Egyik szereplő sem pótolható, mindenkinek megvan a maga szerepe ebben a sorozatban. A regény, ha valamit mondani szeretne, szerintem azt, hogy tartsunk össze. Bár Hanna csak féléve volt az osztály tagja, mégis olyan sokan szerették volna és fáradoztak azon, hogy visszajöjjön. Csak ajánlani tudom, s még csak annyit, hogy a "Rosseb tudja".

Hyeonseo Lee: A lány hét névvel

/A könyvajánlót írta: Lajcsik Sarolta (11. o.)/

Kedves Olvasó!

Nemrégiben sikerült másodjára is elolvasnom Hyeonseo Lee A lány hét névvel című könyvét, mely egy életre megváltoztatta a gondolkodásmódomat. Most új élethelyzet állt elő mindenki életében, emiatt mindenre kicsit máshogy tekintünk. Így voltam én is ezzel a történettel.

Két éve, mikor először olvastam ezt a könyvet akkor volt, hogy képtelen voltam letenni a kezemből, annyire magával ragadott a történet, de csak másodszori olvasásra jöttem rá, hogy valójában milyen tanulságot hordoz magában. Hyeonseo Lee egy észak-koreai menekült, aki elmeséli lebilincselő élettörténetét, megosztva hosszadalmas és kínkeserves menekülését szeretett hazájából.

Az Észak-Koreában történő eseményekről általában a hírekből értesülünk, és ez nem tud teljes képet adni arról, hogy valójában mi is történik a világ egyik legelszigeteltebb országában. Észak-Korea és a környező országok életét ismerhetjük meg a történet előre haladásával, megtudhatjuk, milyen messzire nyúlik el az ottani hatóságok keze és hogy vajon igazán szabadnak érezheti e magát egy menekült saját hazáját elhagyva. A könyv betekintést ad egy olyan világba, ahol még mindig tart a diktatúra és ahol a Kim-dinasztia tagjait isteníteni kell, mert máskülönben az élet egy munkatáborban folytatódik, vagy közszemlére téve lelőnek egy repülőtéren hazaárulásért. Igen, nyomasztó, ezt hallva nem ez lesz az első könyv az „Ezt szeretném elolvasni az évben” listán, azonban megéri, mivel rámutat bizonyos dolgokra az életünkben, amiért eddig nem voltunk elég hálásak. Már a tény, hogy itthon Magyarországon szabadon lehet beszélni politikáról, mindenki a szólásszabadság jogán kimondhatja érzéseit, gondolatait és nem megy érte börtönbe. Ezzel szemben Észak-Koreában, hogy az írónőt idézzem „mindenki állarcot visel, amelyet csak végveszély esetén vesz le”. Ezt az álarcot a kommunista rezsim agatta rájuk, mivel sosem lehet tudni, ki árul el, így az ottani emberek csak a saját családjukban bízhatnak. Ám, ami a legmegbotránkoztatóbb, hogy Hyenseo Leenek ezt az álarcot több 10 évébe került levetnie, pedig már akkorra rég nem a szülőhazájában élt. Ezt realizálva számomra teljesen átalakult a szabadság fogalma. Minden cselekedet átértékelődött bennem és elkezdtem jobban értékelni azt a helyet, ahova születtem és ahol szabadságban nevelkedhettem.

Egy könyv akkor jó, ha elindít valamit az ember lelkében és pontosan ez történt velem is. Ezért szívből ajánlom minden kedves olvasónak.

Erin Morgenstern: Éjszakai Cirkusz

/A könyvajánlót írta: Asszonyi Johanna (9.o.)/

Egy újabb csodálatos fantasy regény kerül a kezünkbe. A könyv két gyermek majd fiatal felnőtt életét kíséri végig. Celia és Marco beleegyezésük nélkül belekényszerülnek egy hosszú évekig tartó párbajba, amelynek szabályait alig ismerik, annak ellenére, hogy mindkettejüket erre készítik fel kiskoruk óta. A párbaj helyszíne egy cirkusz. Az Álmok Cirkusza. Egy cirkusz, amely páratlan, csak éjjel tart nyitva, benne minden fekete és fehér és soha nem lehet tudni, hol fog legközelebb felbukkanni. A párbajról csak néhány ember tud és még egy jó ideig a versenyzők sem tudják, ki ellen versenyeznek. A könyv tökéletesen visszaadja a cirkusz légkörét és a Viktória korabeli londoni világ hangulatát. Végigfut benne egy szerelmi szál is, amely nincs a könyv középpontjában, de pont eléggé érezhető. A történet több idősíkon játszódik, ez az elején zavaró lehet, de ahogy haladunk előre, egyre inkább élvezhető. Tizenöt-tizenhat éves kortól szerintem megfelelő.

 

V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia

/A könyvajánlót írta: Asszonyi Johanna (9.o.)/

Ez a kötet egy fantasy trilógia első része. A történet egy új, számunkra még ismeretlen világba nyújt bebocsátást. Ebben a világban négy London van. Ezek közül egy halott, mert a mágia felemésztette, egy virágzik, mert mágia vibrál benne, egy beteg, a mágia hiánya miatt és egy erőtlen, mert kihalt belőle a mágia. Könyvünk a két főszereplő cselekedeteit követi végig. Az egyik Kell Maresh, aki a királyi család tagja. A virágzó Londonból származik, amely neve Vörös London. Vér szerint nem a királyi család tagja, de azok úgy tekintenek rá. Kell antari, amely annyit tesz, hogy a négy különböző London közt tud utazni. A másik főszereplőnk Lina Bard a leleményes tolvaj, és esetenként gyilkos fiatal lány. Ő Szürke Londonból származik. Innen kihalt a mágia. Amikor azonban véletlenül összefut Kellel, aki éppen Szürke Londonban tartózkodik, a világnézete megváltozik. Ketten néznek szembe a világaikat fenyegető gonosszal.