Ifjúsági könyvajánló


Kamaszkönyvek egy tabutémához

Ködös őszi szürkeségben, fénytelen téli napokon óhatatlanul eltűnődünk saját mulandóságunkon. Bár a természet körforgását értjük, mégis az emberi lét-nemlét kérdése sok merengést okoz. Elmúlás, halál, gyász - hidegen kongó szavak. A nyomukban járó ürességet nehéz hordozni, nem tudunk mit kezdeni a tehetetlenség érzésével, kerüljük a témáról való beszélgetést. Ilyenkor egy jó könyv átsegíthet bennünket a kilátástalannak tűnő életszakaszon, s újra magunkra találhatunk. Lassan-lassan körülöttünk a világ megint megtelhet színekkel, élettel.

Ha épp foglalkoztat ez a kérdés Benneteket is, itt találhattok több olvasnivalót.


Ifjúsági könyvtárunk polcairól a következőket ajánljuk Nektek!

Rosemarie Eichinger - Esznek-e a halottak epertortát? 

A fura című, vékonyka kötet egy osztrák írónő első regénye. A téma ellenére is könnyed, humoros olvasmány, mégsem felszínes. A regény egyik főszereplője, Emma egy temetői házikóban él sírásó édesapjával, aki egykor kalandos életű hajószakács volt. A másik szereplő Péter, aki ikertestvérét veszítette el, s naphosszat a temetőben gubbaszt annak sírja mellett. Emma talpraesett, rengeteget tud a halottkultuszról, de evilági értelemben magányos. Péter pedig épp a magányba menekül. Így metszi egymást a két életvonal. Bizalom, remény, életszag lengi be a könyvet.

Patrick Ness - Szólít a szörny

Conor éjszakánként rémálomból riad fel. …Nem is csoda, hisz sulis napjait bántalmazottként éli, nincs mellette támogató apa, édesanyja pedig halálos beteg. 13 évesen próbál megküzdeni a ránehezedő élethelyzettel. Fantáziája teremti meg a Szörnyet, akitől nem fél, kíváncsi annak történeteire. Kettejük párbeszéde adja a keretet a történetmeséléshez, mely során a Szörny három története után, Conor a sajátját meséli el, melynek végén ki tudja mondani az igazságot. Nem lesz könnyebb viselni a szomorú bizonyosságot, a veszteséget, de legalább nem emészti tovább a bizonytalanság. A fekete-fehér grafikákkal illusztrált könyv és a műből készült filmadaptáció képi világa összhangban van a történet keltette érzésekkel.

Mesék életről, halálról és az újjászületésről - válogatta Boldizsár Ildikó

Bár a mesék gyermekkorban számítanak napi betevőnek, felnőve is gyógyírként hatnak a lélekre. Hőseik helyzetmegoldásai példázatok lehetnek számunkra is, segítenek, hogy „felelősséggel lássuk s éljük mindennapjainkat, és újra meg újra szembenézzünk az élet végességével.”

Natsukawa Sosuke - Rintaró és a könyvek útvesztője

E japán regény a hallgatag gimnazista fiúról, Rintaróról szól. Akár nagyapja, ő is a könyvek nagy ismerője és barátja, s hisz azok életmentő voltában. Ugyanebben hisznek azok is, akik hozzájuk, a Nacuki Antikváriumukba betérnek. Egy nap sajnos a nagypapa meghal, s Rintarónak - bár szívesebben töltené napjait iskola helyett a könyvek között - úgy tűnik el kell hagynia biztonságos kis birodalmát. Feltűnik a színen egy beszélő macska, akivel elkezdődik a közös kalandozás. Időközben egy lánykalandor, az osztálytárs Szajo is velük tart az útvesztőkön, ahol különös világokat járnak be, s ahol az utazás tétje az, hogy megmentsék a könyveket a kihalástól. A könyv a mágikus, bolyongós részeivel, az olvasással kapcsolatos tévutak és emberi jellemek ironikus ábrázolásával, irodalmi utalásaival és végül egyszerű, bölcs igazságaival nagyon szerethető.

 

Új könyveink őszi kuckózáshoz

Soman Chainani - A király esztelen

Megjelent a sokak által nagyon várt Jók és Rosszak Iskolája-sorozat 5. része. A negyedik kötet körömrágósan izgalmas befejezése után végre kezetekben tarthatjátok a folytatást, ami a szerző eddigi könyveihez hasonlóan fordulatokban bővelkedik. Az eddig megismert, megkedvelt (időközben kevésbé kedvelt) szereplőket tovább kísérhetitek útjukon, s velük együtt izgatottan várhatjátok a választ a kérdésre: vajon ki az igaz király és ki a trónbitorló?

 

Jason Reynolds - Nézz körül!

A vékonyka kötet alcíme: Történetek tíz utcában. Sejthető, hogy a tíz különálló történet szereplőinek sorsa adott időben és térben éppúgy keresztezi egymást, mint ahogy a helyszínekként szolgáló utcák is mind áthaladnak egy közös ponton, a Portal Avenue-n. Jó humor szövi át ezeket a sulin kívüli történéseket, melyek egyszerre könnyedek és mélységesen komolyak, szeretni-, és gyűlölnivalóak, félelmekkel teliek és megnyugtatóak. Bármelyikőnk lehetne a hallgatag gördeszkás lány, a világot folyton számláló lány, a suli legjobb gamere, a rettegett fenegyerek, az „etikus” aprópénztolvajok egyike, a kistermetű fiú, akinek rémálom a folyosói közlekedés, s legjobb barátja egy vagány behemót. Klassz stílusban megírt könyv ez a gyereklét legfontosabb pillanatairól.

 

Naomi Novik – Ezüstfonás

A tündérmesékből és mitológiai történetekből is merítő Ezüstfonásban szerepet kap többek között egy jégszívű pénzkölcsönző, egy keményen dolgozó parasztlány, egy ésszel igencsak megáldott hercegnő, két fiatalember, akikből mintha kiveszett volna minden jóindulat, s persze sok-sok ezüst és arany. Az erdei ösvényekként kanyargó történetszálakban itt-ott mindenki számára ismerős mesei fordulatok bukkannak fel. Olvasása meleg takaróba bugyolálva ajánlott, hisz a könyvlapok közül könnyen szobánkba száll a fagyos tél.


További újdonságainkat a moly.hu oldalunkon találjátok!


Nyári olvasnivalók

Ha már hazaérkeztetek a nyaralásból / még csak készülődtök / épp itthon nyaraltok / nyári munka utáni kikapcsolódásra vágytok...várunk Benneteket júliusban rövidített nyitvatartással a Fonotékánkban honoló Ifjúsági könyvtárunkban!

Kedvetekre válogathattok a regények, ismeretterjesztő könyvek, képregények, idegen nyelvű könyvek, folyóiratok kupacából. Fellelhetitek nálunk régi kedvenceiteket, s a régóta halogatott olvasnivalókat.

Új könyveink közt is böngészhettek.