Ifjúsági könyvajánló

 

Kedves Kamaszok!

Végre nyár van, végtelen szabadság, ígéretes reggelek, gondtalanság. Ha szívesen vinnétek olvasnivalót nyaraláshoz, otthoni lazításhoz, akkor ne gondolkozzatok sokat! Gyertek, válogassatok ifjúsági részlegünk könyvújdonságaiból! A könyvek szereplői boldogan kísérnek el Benneteket tengerparti, hegyi utakra, vidékre a nagyihoz, vagy épp a kertvégi fa hűvösébe.

Virtuális könyvespolcunkat itt találjátok.

Elsőként Francesca Zappia regényét ajánljuk. Az ELIZA ÉS A SZÖRNYEK címszereplője egy magának való kamaszlány, aki az online térben sikeres webcomic. Eliza csak a saját maga rajzolta, képzelt világban érzi a biztonságot. Lassan lép ki innen, egy kapcsolat révén. A kamaszlét mélységes kérdéseiről ír a szerző, jó humorral.

LEINER LAURA 40 nyári nap c. új írása egy igazi caming-of-age könyv. Zoé is zárkózott lány, ő egy állatparkban perecárus. Gimi utáni nyarának látszólag eseménytelen, mégis finom epizódokkal teli napjait követhetjük nyomon. Az ő élete is - mint mindannyiunké - hétköznapi és különleges egyszerre.

Újra kiadták SUE TOWNSEND A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója c. művét. Több évtizedes megjelenése után is kortalan, szórakoztató ez a könyv, melyben egy angol srác hétköznapi viszontagságait jegyzi le a naplójába, gyakran drámai hangnemben.

Jóval tárgyilagosabb, serdülőkori kalauzt írt számotokra két orvos (Nina Bochmann és Ellen Stǿkken Dahl), hogy a fejetekben cikázó sok-sok kérdésre választ kaphassatok. Hogy mit is kezdhettek a testi-lelki változásokkal, hogy jobban érthessétek magatokat: ebben tud segíteni a LÁNYKÖNYV, ill. a FIÚKÖNYV.

Akik szeretik a lírai műfajt, azoknak ajánljuk a VISZEK EGY SZÍVET című kötetet. A magyar irodalom nagy klasszikusainak versei ma élő költőket ihlettek versírásra. Így születtek meg az egymásra felelő versek. Akik pedig szívesen olvasnak rövid prózai műveket, nem fognak csalódni a KÖLTŐVEL NEM JÁRNÉK című antológiában, amely 15 novellát tartalmaz kortárs, magyar szerzők tollából. Ezek a szépírók leporolják Petőfi nevéről a nemzeti, nosztalgikus érzületet, és kicsit közelebb hozzák, emberivé teszik őt a mai olvasók számára a humor eszközeivel.

A finn Marisha Rasi-Koskinen munkája, A NAP SÖTÉT OLDALA a szentendrei Cerkabella kiadónál jelent meg. Egy álomszerű, disztópikus világot ismerünk meg a tizenhat éves Emília életén keresztül. Saját múltjában tesz utazást ebben a lebilincselő, rejtélyes műben. Végső üzenete mégis pozitív: remény a változásban, a változtatásban.

Ha az újdonságok nem keltették fel az érdeklődéseteket, a nyári könyvhalmot ajánljuk.

A nyitva- és zárvatartást kérjük, figyeljétek! Nyáron rövidített nyitvatartással várjuk az olvasókat.

Az Ifjúsági könyvtár és a Fonotéka pár napra (július 20-tól 22-ig) bezár, mert kicsit megújítjuk, kényelmesebbé varázsoljuk ezt a zónát, amiben a közösségi szolgálatos diákok is segítenek majd nekünk.

Szép nyarat és jó olvasást mindenkinek!


Kedves Kamaszok!

Tavasztájt bennetek is ott mocorog valamiféle boldog életigenlés? A nagyvilág összes élőlényével is ugyanez történik. Elementáris érzés, hogy lenni jó, mozogni, jönni-menni jó. Mindegy hogy séta, sport, barátokkal lógás, bármi, csak hosszú órákat lehessen eltölteni kint a szabadban. Ha ez utóbbit épp egy kedvetekre való könyvvel tennétek, ebben segít ifjúsági részlegünk újdonságajánlója.

Megérkezett a Lore Olympus 3. kötete, Rachel Smyle sajátos világú képregénye és Kerstin Gier: Nefelejcs c. legújabb romantikus fantasyje is, egy újabb szokatlan szerelmi történet az írónő tollából.

Aki szerette Catherine Fisher Incarceonját, az örülhet, mert itt a második rész: a Sapphique. Steampunk jegyeket hordoz, akárcsak Mikó Csaba Mutatványos c. munkája, mely az 1847-es év Budapestjére utaztatja az olvasót. Fordulatos történelmi kalandregény, jól megírt karakterekkel.

Bánki Éva könyve a Petőfi-vírus egy menő suliba érkező új srácról, Petőfi Sanyiról szól, akinek személyisége minden osztálytársára hatással van. Egy szeptemberi napon ezzel az álmodozó forradalmárral együtt indulnak el mindannyian felfedezni a város alatti barlangot.

Figyelemre méltó Aux Eliza elsőkönyves írónő munkája, mely a környezetvédelemről, családról, kirekesztettségről szól. Címe: Ózonőrök.

Ha érdekel, milyen is volt a kamaszlét az 1950-es években, amikor a nagyszüleitek gyerekek voltak, akkor ajánljuk a Somogyi Tóth Sándor Gyerektükör, ill. Gabi c. regényeit egybekötve.

Benedek Szabolcs A fehér ruhás lány c. könyvének főszereplője egy testvérpár, akik egy százéves házban élnek szüleikkel épp a covid járvány idején. A ház és a város régi lakóinak múltja apránként rajzolódik ki a gyerekek előtt ebben az izgalmas kísértethistóriában.

A Nem tudod, mi a háború c. regényt egy ukrán kislány (Jeva Szkaliecka) írta, aki Harkivban élte a tizenkét évesek gondtalan életét, amelynek a jelenleg zajló orosz-ukrán háború egyik pillanatról a másikra vetett véget. Megrendítő, de fontos kordokumentum ez a napló, mely segített Jevának a túlélésben, s egy idegen országban az újrakezdésben. Leghőbb vágya, hogy újra hazatérhessen. Szeretnénk, hogy így legyen!

Ha találtatok a listán számotokra érdekes olvasnivalót, várunk Benneteket az ifjúsági könyvtárban!

 Kamaszok!

Nektek ajánljuk új könyveinket olyan télvégi napokra, amikor nem egy farsangi buliban vagy egy koripályán kergetitek a telet, hanem épp magányos olvasgatós percekre vágytok.

Ha bekukkantotok az ifjúsági könyvtárba, ki is kölcsönözhetitek a moly.hu oldalunkon ajánlott újdonságainkat.

Találhattok itt szerelmes, nyomozós regényt, fantasyt, szabadulószobás fejtörőt, a mangakészítés művészetébe kalauzoló könyvet.

Megérkeztek az időutazó Újságoslányoknak és a Lore Olympus-sorozat szereplőinek legújabb képregényei, de Riordan nagyon várt Félvérek és mágusok című novelláskötete is, mely valójában eddigi sorozatainak crossovere.

S végül egy könyvkülönlegességet ajánlunk figyelmetekbe: a maláj származású ausztráliai Saun Tan silent bookját, mely varázslatosan beszél elemi emberi érzésekről a képek nyelvén.

Falainkon pedig február végéig Bubán Róza grafikus hallgató szintén mély gondolatiságú, fekete-fehér képeit láthatjátok.

Várunk Benneteket!

 Kamaszkönyvek egy tabutémához

Ködös őszi szürkeségben, fénytelen téli napokon óhatatlanul eltűnődünk saját mulandóságunkon. Bár a természet körforgását értjük, mégis az emberi lét-nemlét kérdése sok merengést okoz. Elmúlás, halál, gyász - hidegen kongó szavak. A nyomukban járó ürességet nehéz hordozni, nem tudunk mit kezdeni a tehetetlenség érzésével, kerüljük a témáról való beszélgetést. Ilyenkor egy jó könyv átsegíthet bennünket a kilátástalannak tűnő életszakaszon, s újra magunkra találhatunk. Lassan-lassan körülöttünk a világ megint megtelhet színekkel, élettel.

Ha épp foglalkoztat ez a kérdés Benneteket is, itt találhattok több olvasnivalót.


Ifjúsági könyvtárunk polcairól a következőket ajánljuk Nektek!

Rosemarie Eichinger - Esznek-e a halottak epertortát? 

A fura című, vékonyka kötet egy osztrák írónő első regénye. A téma ellenére is könnyed, humoros olvasmány, mégsem felszínes. A regény egyik főszereplője, Emma egy temetői házikóban él sírásó édesapjával, aki egykor kalandos életű hajószakács volt. A másik szereplő Péter, aki ikertestvérét veszítette el, s naphosszat a temetőben gubbaszt annak sírja mellett. Emma talpraesett, rengeteget tud a halottkultuszról, de evilági értelemben magányos. Péter pedig épp a magányba menekül. Így metszi egymást a két életvonal. Bizalom, remény, életszag lengi be a könyvet.

Patrick Ness - Szólít a szörny

Conor éjszakánként rémálomból riad fel. …Nem is csoda, hisz sulis napjait bántalmazottként éli, nincs mellette támogató apa, édesanyja pedig halálos beteg. 13 évesen próbál megküzdeni a ránehezedő élethelyzettel. Fantáziája teremti meg a Szörnyet, akitől nem fél, kíváncsi annak történeteire. Kettejük párbeszéde adja a keretet a történetmeséléshez, mely során a Szörny három története után, Conor a sajátját meséli el, melynek végén ki tudja mondani az igazságot. Nem lesz könnyebb viselni a szomorú bizonyosságot, a veszteséget, de legalább nem emészti tovább a bizonytalanság. A fekete-fehér grafikákkal illusztrált könyv és a műből készült filmadaptáció képi világa összhangban van a történet keltette érzésekkel.

Mesék életről, halálról és az újjászületésről - válogatta Boldizsár Ildikó

Bár a mesék gyermekkorban számítanak napi betevőnek, felnőve is gyógyírként hatnak a lélekre. Hőseik helyzetmegoldásai példázatok lehetnek számunkra is, segítenek, hogy „felelősséggel lássuk s éljük mindennapjainkat, és újra meg újra szembenézzünk az élet végességével.”

Natsukawa Sosuke - Rintaró és a könyvek útvesztője

E japán regény a hallgatag gimnazista fiúról, Rintaróról szól. Akár nagyapja, ő is a könyvek nagy ismerője és barátja, s hisz azok életmentő voltában. Ugyanebben hisznek azok is, akik hozzájuk, a Nacuki Antikváriumukba betérnek. Egy nap sajnos a nagypapa meghal, s Rintarónak - bár szívesebben töltené napjait iskola helyett a könyvek között - úgy tűnik el kell hagynia biztonságos kis birodalmát. Feltűnik a színen egy beszélő macska, akivel elkezdődik a közös kalandozás. Időközben egy lánykalandor, az osztálytárs Szajo is velük tart az útvesztőkön, ahol különös világokat járnak be, s ahol az utazás tétje az, hogy megmentsék a könyveket a kihalástól. A könyv a mágikus, bolyongós részeivel, az olvasással kapcsolatos tévutak és emberi jellemek ironikus ábrázolásával, irodalmi utalásaival és végül egyszerű, bölcs igazságaival nagyon szerethető.

 


 

Új könyveink őszi kuckózáshoz

Soman Chainani - A király esztelen

Megjelent a sokak által nagyon várt Jók és Rosszak Iskolája-sorozat 5. része. A negyedik kötet körömrágósan izgalmas befejezése után végre kezetekben tarthatjátok a folytatást, ami a szerző eddigi könyveihez hasonlóan fordulatokban bővelkedik. Az eddig megismert, megkedvelt (időközben kevésbé kedvelt) szereplőket tovább kísérhetitek útjukon, s velük együtt izgatottan várhatjátok a választ a kérdésre: vajon ki az igaz király és ki a trónbitorló?

 

Jason Reynolds - Nézz körül!

A vékonyka kötet alcíme: Történetek tíz utcában. Sejthető, hogy a tíz különálló történet szereplőinek sorsa adott időben és térben éppúgy keresztezi egymást, mint ahogy a helyszínekként szolgáló utcák is mind áthaladnak egy közös ponton, a Portal Avenue-n. Jó humor szövi át ezeket a sulin kívüli történéseket, melyek egyszerre könnyedek és mélységesen komolyak, szeretni-, és gyűlölnivalóak, félelmekkel teliek és megnyugtatóak. Bármelyikőnk lehetne a hallgatag gördeszkás lány, a világot folyton számláló lány, a suli legjobb gamere, a rettegett fenegyerek, az „etikus” aprópénztolvajok egyike, a kistermetű fiú, akinek rémálom a folyosói közlekedés, s legjobb barátja egy vagány behemót. Klassz stílusban megírt könyv ez a gyereklét legfontosabb pillanatairól.

 

Naomi Novik – Ezüstfonás

A tündérmesékből és mitológiai történetekből is merítő Ezüstfonásban szerepet kap többek között egy jégszívű pénzkölcsönző, egy keményen dolgozó parasztlány, egy ésszel igencsak megáldott hercegnő, két fiatalember, akikből mintha kiveszett volna minden jóindulat, s persze sok-sok ezüst és arany. Az erdei ösvényekként kanyargó történetszálakban itt-ott mindenki számára ismerős mesei fordulatok bukkannak fel. Olvasása meleg takaróba bugyolálva ajánlott, hisz a könyvlapok közül könnyen szobánkba száll a fagyos tél.


További újdonságainkat a moly.hu oldalunkon találjátok!

 Nyári olvasnivalók

Ha már hazaérkeztetek a nyaralásból / még csak készülődtök / épp itthon nyaraltok / nyári munka utáni kikapcsolódásra vágytok...várunk Benneteket júliusban rövidített nyitvatartással a Fonotékánkban honoló Ifjúsági könyvtárunkban!

Kedvetekre válogathattok a regények, ismeretterjesztő könyvek, képregények, idegen nyelvű könyvek, folyóiratok kupacából. Fellelhetitek nálunk régi kedvenceiteket, s a régóta halogatott olvasnivalókat.

Új könyveink közt is böngészhettek.