Filmajánló

A Fonotéka ajánlatából
 

2023. szept. 12.

Kedves filmkedvelő olvasóink!

Új DVD-k érkeztek a fonotékába, amelyek könyves tagsággal ingyenesen kölcsönözhetők.
Ízelítőül néhány címet említünk a filmdrámák, akciófilmek, vígjátékok sorából: A professzor és az őrült (The Professor and the Madman), A tölgy, Rosszkor rossz helyen (Wrong Place), Black Adam, A brilliáns csel (Way Down), Ahol a folyami rákok énekelnek (Where the Crawdads Sing).
A francia vígjátékok kedvelőinek itt a Családi testcsere (Le sens de la famille) és Az új játék (Le nouveau jouet). A skandináv filmdrámára vágyók megtalálják A világ legrosszabb embere (Verdens verste menneske) című alkotást, vagy a dán filmadaptációt, mely Janne Teller igen megosztó Semmi (Intet) c. regényéből készült. Megérkezett Ruben Östlund svéd rendező tavalyi sikerfilmje is, A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) Woody Harrelsonnal és Harris Dickinsonnal a főszerepben. 
Felhőtlen kikapcsolódást ígér sajátos humorával a Babaváró (Baby Dona) című új-zélandi produkció. S legvégül következzen egy francia természetfilm: A tölgy (Le chêne). A nemes fafajta életébe enged bepillantani ez az igazi családi mozi.
Az újdonságok mellett továbbra is megtalálják filmes részlegünkben régi kedvenceiket.
Várjuk Önöket!

 

2023. aug. 24.

WILLIAM FRIEDKIN előtt tisztelgünk...

#hbpmk #fonotéka #kalendárium #friedkin

Nem készítenek már ilyen filmeket, mint a Sorcerer, a Francia kapcsolat, vagy az Élni és meghalni Los Angelesben...
Nem is annyira az Ördögűző miatt írta be magát a szívünkbe - ami klasszikussá vált és a nagy horrorlistán a mai napig előkelő helyen szerepel - hanem a fent említett akciódrámák miatt. 
A Sorcerer / A félelem ára a világ egyik legjobb filmje! Full izgalmas thriller. A félelem bére remake-je, 1977-ben mutatták be, és megkockáztatjuk, hogy erősebbre sikerült, mint a Clouzot-féle verzió. Roy Scheider hihetetlenül jó száműzött gengszter. Nagyon szeretjük az arcát. Az ő és még három férfi sorsa kapcsolódik össze egy bolíviai vagy valamelyik dél-amerikai lerohadt kisváros - kisváros...?, inkább falu - színterén, ami aztán az ottani dzsungelben teljesedik ki egy őrült küldetésben. Az egyik meghatározó  jelenet képei, ahogy a nitroglicerinnel teli teherautó pokoli viharban kel át egy ingatag függőhídon, beégtek az agyunkba.
A The French Connection / Francia kapcsolat egy kábítószer-kereskedelmet lefülelő nyomozásról szóló krimi 1971-ből. Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey briliáns játéka. Végletekig kitartó, megszállott detektívek masszív harca a drogterjesztőkkel szemben. Régi képek, régi cuccok, régi autók, régi módszerek... Tökéletes film.
A To Live and Die in L.A. / Élni és meghalni Los Angelesben 1985-ben készült egy másik nagyágyú, Willem Dafoe főszereplésével. Méltó darabja Friedkin életművének. A film egyszerre érzékeny és egyszerre kemény. 
A szereplők indítékainak nem éppen felszínes bemutatásával már önmagában erős atmoszférát teremt. Ehhez jönnek még a kiváló akciók! 
Figyelem, a filmben a világ egyik legjobb autósüldözéses jelenete látható. Legalább 7 percig tart!
Nektek mi a kedvenc filmetek tőle?

 

2023. júl. 21.

FILMEK, amelyekben őrült HŐSÉG van

#hbpmk #fonotéka #filmajánló

Van pár olyan mozifilm, ahol emlékezetes életkörülmény a kánikulai hőség. Azokat az időket elevenítik fel, amikor még nem volt az épületekben az a gyűlölt, vagy nagyon is szeretett légkondi.

A VÁGY VILLAMOSA az egyik. Marlon Brando és Vivien Leigh, vagy Treat Williams és Ann-Margret, sőt Alec Baldwin és Jessica Lange is eljátszották Tennessee Williams fülledt darabját.

A főhősnő Blanche DuBois, a kissé középkorú, nem éppen fénykorát élő sznob extanárnő húgához költözik a forró New Orleans-ba. Sógora közönséges, faragatlan, veszettül vonzó fickó. A feszültség garantált.

Az ANGYALSZÍV igazi véres dráma. Alan Parker rendezésében került vászonra olyan nagyágyúkkal a főszerepben, mint Mickey Rourke és Robert De Niro. William Hjortsberg tollából származik a történet, Falling Angel címmel, aki a nem kevésbé híres 1985-ös Legenda című film forgatókönyvét is magáénak tudhatja.

A helyszín Brooklyn és a forró New Orleans. Az ötvenes években járunk. Harry Angel magándetektív megbízást kap egy titokzatos idegentől, Louis Cyphre-től, hogy felkutasson egy eltűnt énekest. A nyomozást rejtélyes gyilkosságok, mindenféle mágia, vudu rítusok, nem várt fordulatok, és sötét titkok kísérik.

A TEST MELEGE igazából egy neo-noir a nyolcvanas évekből. Az a filmes korszak ez, amikor Kathleen Turner sorra kapta a főszerepeket és Mickey Rourke még csak egy rövid epizódra mutatkozott.

Őrjítő a meleg a városban, William Hurt meglátja az érzéki Kathleen Turnert és ez elég ahhoz, hogy szenvedélyes viszonyba akarjon kezdeni vele, míg persze a gazdag férj üzleti úton van. Teljesen egymásra kattannak. Egy idő után - akárcsak a Postás mindig kétszer csengetben -eltervezik, hogy a férfi megöli a férjet. Ám minden más, mint aminek látszik.

A KÁNIKULAI DÉLUTÁN Al Pacino és John Cazale jutalomjátéka. 1972-őt írunk. Iszonyat hőség van Brooklynban. Három haver, hogy finanszírozni tudjanak egy nemváltó műtétet bankrablásra készülnek. Végül csak ketten vállalják a balhét. Fullasztó kamaradráma, igaz történet alapján, Sidney Lumet rendezésében. Ahogy pedig Pacino üvölti az utcán teljesen átizzadt fehér ingében, hogy Attica! Attica! soha nem felejtjük!

Önöknek van olyan kedvenc filmjük, amelyben hőség van?

 

2023. jún. 24.

#hbpmk #fonotéka #tengeralattjárósfilmek

Megdöbbenve olvassuk napok óta a Titanic romjait felkereső Titan nevű búvárhajó kálváriáját. Érthetetlen, miért ilyen amatőr eszközökkel vállalkoztak erre a veszélyes merülésre. Reménytelennek tűnt a keresés is. Szomorú...

James Cameron a Titanic forgatása idején többször is leutazott a roncsokhoz, ő is megszólalt a tragédia kapcsán...

Tengeralattjárókról szóló filmeket gyűjtöttünk.

Minden idők egyik legjobb tengeralattjárós drámája a Das Boot. 1981-es német film. A zenéje egyszerűen csodálatos. Végig kiválóan adagolja a feszültséget. Jürgen Prochnow játéka ütős, ráadásul nagyon érdekes arca van. (A régi Dünében is emlékezetesen karakteres volt).

Egy nagyon különleges sci-fi a Fantasztikus utazás. 1966-ban készült. A történet egy tudóstársaság expedíciója. Zsugorítják őket és a szerkezetet is, amivel egy beteg férfi véráramában utaznak, hogy elérjék annak meghibásodott sejtjét, illetve sejtjeit, hogy ekképpen gyógyítsák őt meg. Nagyon eredeti ötlet, a készítők magát Isaac Asimovot kérték meg, hogy írja meg a film sztoriját. Elég jól sikerült, és ma már filmtörténeti klasszikus.

Izgalmas koncepció végignézni a tengeralattjárós filmeket, - ahogy a hegymászósókat is - mindenhol játszik a bezártság okozta drámai helyzet, a szerencsétlen kimenetel lehetőségének tapintható feszültsége.

A Kurszk, a Vadászat a Vörös Októberre, a Fekete-tenger, U-571, az Atomcsapda, Az utolsó esély... sorolhatnánk...

Wes Anderson Édes vízi élet című komédiája pedig szó szerint egy kellemes színfolt a tengeralattjárós mozik sorában, nagyszerű színészekkel a tipikus wesandersonos stílusban.

 

2023. jún. 12.

71 évesen motorozás közben meghalt TREAT WILLIAMS.

#hbpmk #fonotéka #treatwilliams

Imádtuk a Hair-ben, de Tennessee Williams: A vágy villamosa című darabjának egyik filmváltozatában is!

Ann-Margret játszotta Blanche-t, és ő volt a trikós srác.

Na és persze az íres robbantós thrillerben, ahol Harrison Ford és Brad Pitt mellett alakított egy elvakult, bosszúszomjas fegyverkereskedőt, nagyonis jól! Ennek a címe pedig: Az ördög maga.

Rengeteg színpadi darab, 101 film, 23 sorozat... Karakteres, vonzó színész volt. Mindig örülünk, amikor meglátjuk az arcát. Hiányozni fog!

 

2023. jún. 8.

#hbpmk #fonotéka #filmajánló #hegymászás

A hegymászás teljesen titokzatos világ. Azok ismerhetik igazán, akik részesei. Szenvedély, függőség... Több ezer méterrel a tengerszint felett lenni lenyűgöző látvány és életérzés lehet.

Mindannyian olvastunk Suhajda Szilárd Csomolungma mászásáról és, hogy nem sikerült lejönnie ... Próbáljuk érteni, hogy mi ez az egész. A hegyek vonzanak, ez biztos. Szép lehet, ugyanakkor őrülten nehéz.

Kiábrándító, hogy pénzes tömegsporttá vált, kígyózó sorok a gerincen... Nem volt mindig így, és tele van a bolygó kevésbé népszerű, ám ugyanolyan misztikus és gyönyörű hegycsúcsokkal.

Két nagyon jó filmet ajánlunk. Külső szemlélőként is mélyen megérintenek és hegymászó-szemmel is értékesek.

Nordwand (2008)

Kiváló német-osztrák-svájci film.

1936-ban járunk. A Nyugati-Alpok utolsó, hegymászók által érintetlen csúcsa volt az Eiger 1800 méter hosszú, szinte függőleges fala, a Nordwand. Két fickó, Toni Kurz és Andreas Hinterstoisser elhatározzák, hogy megmásszák. Rendkívül veszélyes vállalkozás. Nem beszélve arról, hogy felszereléseik enyhén szólva nem professzionálisak. 1936 lévén nyilvánvalóan politikai játszma is egy ilyen esemény, ám amikor valaki ott fenn a hegyen szembenéz a nyers, egyszerre tiszta és kegyetlen természettel, a lényegtelen dolgok teljesen háttérbe szorulnak. A film elementáris erővel hat, veszettül izgalmas.

Touching the Void / Zuhanás a csendbe (2003)

Az egyik legjobb hegymászós film, ha nem a legjobb!

A perui Andok Siula Grande nevű 6356 méter magas csúcsának meghódítása 1985-ben. A két túlélő, Joe Simpson és Simon Yates közreműködésével készült, akik végig kommentálják az eljátszott jeleneteket. Tényleg ütős dokumentumdráma, a túlélésért való küzdelem átható ábrázolása. Morális kérdések... Teljesen beleéljük magunkat. A Brown Girl in the Ring című szám pedig új értelmet nyer...

Nagyon érdekes egymás után nézni a két filmet, hogy az időugrás következtében mekkora különbség van a hegymászó felszerelések között, pedig a második sztorinál is még csak 1985-öt írunk!

 

2023. máj. 23.

Május 22-én lett 50 éves NIKOLAJ LIE KAAS dán színész.

#hbpmk #fonotéka #kalendárium #nikolajliekaas

Rengeteg izgalmas karaktert köszönhetünk neki.

Csodásan játszik az arcával. Minden pillanatot elhiszünk neki.

Egyik első szerepe Lars Von Trier minisorozatához, a Birodalomhoz kötődik. Annyira hatásos tévés produkció volt a maga idejében, hogy Dániában állítólag kiürültek az utcák, amikor a csatorna sugározta, mindenki azt nézte..., és nem is volt ez annyira régen, a kilencvenes évek elején.

Az Idiótákban szintén Lars Von Trier rendezte. Ezután következett a Kínában kutyát esznek. Kim Bodniával játszott, aki szintén egy dán nagyágyú a színészvilágban.

A 2000-es Gengszterek fogadójával kezdődött Anders Thomas Jensennel való közös munkája, és mindenki kedvencével, Mads Mikkelsennel is. A Zöld henteseket 2003-ban készítették. Végletekig morbid komédia és nagyon szórakoztató. Az Ádám almái az egyik legszebb bizarr, fekete humorral átszőtt történet. 2005-ben forgatták. A 2015-ös Férfiak és csirkék valami egészen elképesztő beteg film, nagyon jó... Hihetetlen figurák, az egész dán színészarzenál felvonul, nem akarunk hinni a szemünknek és a fülünknek... Az igazság bajnokai pedig a legújabb.

Susanne Bier dán rendezőnővel is jópár közös filmje van. Hogy szeretsz? Testvéred feleségét... Második esély. Itt a másik Nikolaj, a nagyszerű Nikolaj Coster-Waldau a főszereplő, és a forgatókönyvíró nem más, mint Anders Thomas Jensen.

A döglött aktákkal foglalkozó Q-ügyosztály nyomozójaként négy filmet készítettek vele és Fares Fares-sel a főszerepben. Sötét hangulatú krimik. Érdekfeszítő, okos nyomozások. Nikolaj figurája annyira kiégett, sebzett és megszállott személyiség, hogy eleve együttérzünk vele, és drukkolunk neki végig, hogy rendbe jöjjön a magánélete, valahogy... Ebből is látszik, hogy az egyes sztorik: Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta, A 64-es betegnapló nemcsak a rejtélyes szálakkal foglalkozik, hanem a szereplők személyiségének mélységeivel is mesterien operál.

A Csak egy szerelmesfilm nagyon nagy kedvencünk, a Murk is jó, sorolhatnánk...

A dán filmek speciálisak, nemcsak a szívünkig hatolnak, hanem valahogy a gyomrunkban érezzük az egyes személyek élethelyzetét.

Nikolaj Lie Kaas pedig az egyik legjobb játékos ezen karakterek megjelenítéséhez a dánoknál.

 

2023. máj. 5.

#hbpmk #fonotéka #kalendárium #michaelpalin

80 éves lett MICHAEL PALIN angol komikus, színész, író, az elmés és lehengerlően szórakoztató Monty Python csapat életrehívó tagja.

Később jött rá, hogy édesapja az akkori jövedelmének felét az ő gimnáziumi taníttatására fordította. Érdemes volt, modernkori történelem szakon bejutott az oxfordi egyetemre, és ez megalapozta a jövőjét olyannyira, hogy ebből a mai napig mindannyian profitálunk...

Terry Jones-szal való találkozása meghatározó volt, írótársakként számos darabot fabrikáltak az egyetemen, amelyeket aztán előadtak, jó nagy sikerrel. Együttműködésük folytatódott. A társaság bővült. Létrejött a Monty Phyton: Michael Palin, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones. A csapat egyik fő sármja a rendkívül okos fickók szarkasztikus humora.

A Gyalog galoppban ő játszotta a legtöbb karaktert, a Brian életében a raccsoló Pilátust - "személmetes a kis latol, dobjátok a padlóla, de nagyon dulván, Lobelt Ledfold... " 🙂 - ezzel az angol arisztokraták sznob allűrjeinek is tükröt állított. A hal neve: Wandában ő a dadogós Ken. Annyira viccesek ezek a komédiák, hogy percekig röhögünk az egyes jeleneteiken, könnyeink is folynak, újra meg újra idézünk a forgatókönyvükből. Ugyanígy a Monty Python repülő cirkusza fejezetei is elképesztőek...

Egyedi útifilmeket is forgatott, illetve útikönyveket írt, azzal a jól ismert humorral: A világ körül Michael Palinnel, Sarkig tárt világ, Utazás a Csendes-óceán körül, Hemingway nyomában, Szaharai utazás Michael Palinnel, A Himalája Michael Palinnel, Michael Palin Észak-Koreában...

Játszott Terry Gilliam rendezésében a híres Brazilban, a Sztálin halálában ő Molotov.

Nemrég, majdnem 60 évnyi együttélés után elvesztette szeretett feleségét...

Nagyszerű ember, csodás életút, csodás filmek, könyvek, forgatókönyvek.

Szeretjük!

 

2023. ápr. 16.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja (április 16.) alkalmából filmekkel emlékezünk.

#hbpmk #kalendárium #fonotéka #holokauszt

A Schindler listája, A zongorista, A napfény íze, a Szembesítés, a Saul fia, A felolvasó, a Sophie választása, az Ida... a történelem szomorú és méltatlan eseménysorának ábrázolásai.

Most néhány kevéssé ismert filmet ajánlunk.

AZ ÁLLAM FRITZ BAUER ELLEN / Der Staat gegen Fritz Bauer (2015)

Ez a német film, egy hesseni főügyészről, Fritz Bauerről szól, aki megalkuvás nélkül, kitartóan dolgozik azon, hogy az egykori náci bűnösöket - akik simán ott ülnek a német irányító szektorok előkelő pozícióiban, mi több elismert emberek - sikerüljön végre felelősségre vonni. Ádáz küzdelmet folytat, ám mindenki ellene fordul, tapintható az iránta érzett gyűlölet. Terhelő adatokat gyűjtenek róla, csapdába csalják. Végül a Moszaddal szövetkezik. Az ő fülese nyomán ejtik csapdába Eichmannt, akiről tudjuk, hogy aztán Izraelbe szállítják és kihallgatják, ahogy később 1963-ban az Auschwitz-perben rajta kívül még 22 volt SS tagot.

Igaz történet. Elképesztő jó és erős érzés látni, ahogy valaki képes szembeszállni egy egész sor érdekcsoporttal, hogy lerántsa a leplet, és szembesítse a gyilkosokat tetteikkel, hogy nyilvánvalóvá váljon az egész világ előtt a nácik gyalázatos ámokfutása. A színész, Burghart Klaußner elképesztő jó. A film tökéletes.

PHOENIX BÁR / Phoenix (2014)

Sajátos hangulata van. Emlékezni fogunk a képekre és a képzettársításra, amit a zene és a kissé noir beütés bennünk hagy. Német-lengyel film, az árulásról, egy nőről, aki túléli a koncentrációs tábort, és amikor visszatér, felkeresi a férjét. Mivel arcon lőtték, felismerhetetlen...

AZ ÉJSZAKAI PORTÁS / Il Portiere di notte (1974)

Olasz filmrendezőnő alkotása egy bizarr erotikus viszonyról. Valamelyik munkatáborban. A férfi a fogvatartó, a nő a fogoly. Évtizedekkel később egy szállodában találkoznak, a férfi még mindig szerelmes. Történet reménytelenségről, megaláztatásról, kiszolgáltatottságról, szégyenről, az irracionális vonzalomról.

TÜRELEM / With A Little Patience (2007)

Nemes Jeles László rövidfilmje mindössze 14 perc. Egyetlen hosszú snitt. Egy titkárnőt követ a kamera. Nem mondja el nekünk a rendező, hol vagy mi történik. Lassan rakjuk ki,... apró jelekből következtetsz, miről is van szó. Nagyon jó film és az alábbi linken elérhető:

A HULLAÉGETŐ / Spaľovač mŕtvol (1968)

Ladislav Fuks regénye nyomán készült cseh film.
Rendkívül groteszk pszicho-horror. Rudolf Hrusínský játssza Karl Kopfrkinglt, a prágai krematóriumi dolgozót. Lassan teljesen megbomló elmével végzi feladatát, lelkesen hajtja végre a nácik által "berajzolt" terveket.
Hogyan lesz egy mintaállampolgárból kíméletlen gyilkos...
Nehéz és fullasztó film, kísérteties zenével. Fájdalmas. Ahogy ez az egész...

 

2023. márc. 27.

60 éves lett Quentin TARANTINO, minden idők egyik legkarakteresebb filmrendezője. Forgatókönyvíróként is fergeteges.

Rávághatjuk azonnal, hogy a Kutyaszorítóban, a Pulp Fiction, a Kill Bill, vagy az Inglourious Basterds-e a kedvencünk tőle.

Abban is megegyezhetünk, hogy az összes filmjénél, egytől-egyig tökéletes a zeneválasztás. Újra és újra hallgatjuk a kocsiban a soundtracket.

Menjünk vissza a kilencvenes évek elejére. Egészen újszerű élmény volt, amikor berobbant a Ponyvaregény. Egymásnak mondogattuk, hogy mindenképp nézzétek! Sokan csak ezután láttuk a korábbi és szintén zseniális Reservoir Dogs-t.

Azóta is képes überelni az előző munkáit és mindig eredeti.

A fejezetekre osztott tagolás, az idősíkok keverése, a hosszú párbeszédek - látszólag teljesen lényegtelen dolgokról, amikről aztán kiderül, hogy mennyire érdekesek, és amikben következetesen ragaszkodnak a résztvevők saját álláspontjaikhoz, és rém szórakoztatóak - mind mind visszatérő jellemzői a Tarantino-filmeknek. Ahogy a színészek is. Harvey Keitel, Samuel. L. Jackson, Uma Thurman, Tim Roth, Michael Madsen, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és sorolhatnánk...

Gyakran kissé elfeledett színészeket szerepeltet újra, ami friss lendületet ad népszerűségüknek, mint például Pam Griert, Kurt Russelt, Jennifer Jason Leight-t, Daryl Hannaht, vagy az osztrák származású Christoph Waltzt.

Így van a zenékkel is, letűnt idők slágereit tűzi a jelenetekhez, amik így újra felkapottakká válnak, és olyan érzésünk van, hogy igen, pont az a szám passzol a legjobban a képsorokhoz...

Szintén visszatérő jelenség a filmjeiben, hogy akár csak egy rövid epizód erejéig is, de saját maga is feltűnik; ahogy a nagyon véres jelenetek, a szituációk abszurditása, a sajátos erotika, és az is, hogy végső soron összeáll a kép, hogy mire megy ki a játék, mi a cél és a végkövetkeztetés a különböző fejezetek sora után. Mindezt belecsomagolva egy iszonyatos menő életérzésbe...

Kutyaszorítóban (1992), Ponyvaregény (1994), Négy szoba - egyik epizódja (1995), Jackie Brown (1997), Kill Bill (2003), Kill Bill 2 (2004),

Death Proof (2007), Inglourious Basterds (2009), Django Unchained (2012), Aljas nyolcas (2015), Volt egyszer egy... Hollywood (2019) a filmográfia.

Azt mondja lesz még egy utolsó.

Előre várjuk!

Nektek melyik Tarantino-filmek a kedvenceitek?

 

2023. márc. 15.

DAVID CRONENBERG

Vérfagyasztó, bizarr, felkavaró, elviselhetetlen. Leginkább ilyen helyzetekben játszódnak a most 80 éves DAVID CRONENBERG kanadai rendező filmjei. Egyedi módon tudja ötvözni a visszataszítót az ízlésessel, az ijesztőt azzal a furcsa belenyugvással, hogy az adott szituációban ez a normális.

A 83-as Videodrome-mal vált elismertté a filmes szakmában. Erős, zaklatott disztópikus vízió a televízió, a reklámok ránk erőszakolt hatásáról, érdekcsoportok gondosan kitervelt manipulációjáról, horrorisztikus művészi eszközökkel, sokkoló képi világgal, James Woods szuggesztív jelenlétével.

Ugyanebben az évben készült Stephen King regénye alapján a Holtsáv Christopher Walkennel. Izgalmas, misztikus, megrázó film. Ha valaki szeretne válogatást a jó Stephen King adaptációkból, ez a film szerepeljen a listán!

Készített korábban is véres, provokatív horrorokat, mint például a Paraziták című mozit, de a 86-os Légy is ilyen, mindenki emlékszik rá, aki akkoriban látta. Jeff Goldblum jelentősen átváltozik:)

Horrorfilmjeiben a félelmetes, sokkoló képek nem öncélúak, hanem az erőteljes kifejező szándék eszközei.

Jeremy Ironssal két különleges filmet is forgatott. A két test egy lélek pszichodráma, a Pillangó úrfi pedig elképesztően magával sodró, egzotikus kémfilm. Mindenképp eredeti nyelven ajánljuk!

A Meztelen ebéd szinte megfejthetetlen, - ahogy a William Burroughs által írt regény is - Judy Davis és Peter Weller briliáns párosával. Nagyon jó film, és az az írógép!

A Crash-t 1996-ban mutatták be James Spader, Holly Hunter, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette főszereplésével. A film karambolokat élvező emberek erotikus fantáziájának kiélése egy mechanikus világban. Mondani sem kell, hogy érzékekre ható, erős, explicit alkotás, biztos, hogy van akinél kiveri a biztosítékot.

Az eXistenZ párhuzamos valóságok fiktív létezéséről szól, hasonló szerves entitásokkal, mint a Videodrome-ban, vagy a Meztelen ebédben Jude Law kellemes játékával és a nagyszerű Jennifer Jason Leighhel.

A Pók, az Erőszakos múlt izgalmas thrillerek. A Veszélyes vágy Jung, Freud és Sabina Spielrein sztorija, de van erről a témáról egy jobb feldolgozás, a Lélekszakadva.

Minden filmjét érdemes látni, amire lehet, hogy csak egyszer vagyunk képesek, mert David Cronenberg azért erősen zavarba ejtő tud lenni, de akkor is!

Ráadásul 2014-ben kiadott egy regényt is Konzum címmel, könyvtárunkban megtalálható!

 

2023. feb. 18.

85 éves SZABÓ ISTVÁN, magyar filmrendező.

Európai hatású és rangú alkotóművész. Ellentmondásos megítélése ügynök-múltja miatt alakult ki a köztudatban. Nehéz átlátni az akkori viszonyokat, milyen nyomás nehezedett a különböző szférákban érvényesülni vágyó emberekre. Feltehetjük magunknak a kérdést, elkövetünk-e árulást akár apró élethelyzeteinkben is, mégha csak saját magunkkal szemben is...

Szabó István kétségkívül rendkívül tehetséges filmkészítő, állandó alkotótársával Koltai Lajossal együtt, aki szinte minden filmjének operatőre.

Nagy sikerű, a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscarral díjazott munkája, a Mephisto - a karizmatikus és utánozhatatlan Klaus Maria Brandauerrel a főszerepben - és a Redl ezredes is ezt a témát boncolja: mi történik, ha az ember eladja a lelkét, akár kényszer hatására is. Mentség ez? Vagy nem mentség.

A napfény íze című, mintegy száz évet átölelő családtörténete szintén érint ilyen drámai helyzeteket. Szép film. Olyan kiváló színészeket sikerült szerződtetni a forgatásra, mint Ralph Fiennes, William Hurt, Miriam Margolyes, Jennifer Ehle, Rachel Weisz. Általuk a film csak még erősebb és emlékezetesebb lett, mint például Rachel Weisz szenvedélyes fellépése, ahogy ki akarja sajátítani magának a Ralph Fiennes által alakított férfit... A forgatókönyv pedig Szabó István és Israel Horovitz közös munkája.

Rengeteg jó filmet készített pályafutása során, rövidfilmjei is húzósak. Csodás magyar színészekkel dolgozott együtt. Cserhalmi György, Bánsági Ildikó, Bálint András, Halász Judit, Gábor Miklós, Kozák András, Huszti Péter, Andorai Péter, Huszárik Zoltán, Molnár Piroska, Esztergályos Cecília, Gera Zoltán, Raksányi Gellért, Koncz Gábor ... és sorolhatnánk... rájuk gondolunk, és megelevenednek előttünk a jelenetek, akár a Szerelmesfilmből, vagy az Apából, az Álmodozások korából, a Budapesti mesékből, az Édes Emma, drága Böbéből, a Bizalomból, Szabó Magda írása nyomán Az ajtóból, vagy a Csodálatos Júliából...

Isten éltesse!

 

2023. feb. 17.

CSERHALMI 75

75 éves az egyik legkarizmatikusabb magyar színész, Cserhalmi György. Legenda ő, amolyan modern hős. A számtalan szakmai díj (Nemzet Színésze, Kossuth-díj, Európai Életműdíj stb.) ellenére számára csak maga a színészmesterség, a közös teremtés a fontos.

Egy tavalyi díjátvételen így nyilatkozott: "Szeretnék köszönetet mondani a színházaknak. Debrecen, Veszprém, Budapesten Katona, Radnóti, Újszínház és a többi. Annyira jó volt egy olyan nemzedék tagjának lenni, amely a háború óta először tudta, hogy mit akar, és nemcsak tudta, de meg is valósította. Ezt az emléket viszem magammal."

S ebben az összegzésben valóban benne van életpályája gazdagsága. A kilenc éves kisfiútól - aki egy darabban Latinovits apródját alakítva varázsolódott el végérvényesen - a nyugdíjas
művészig.

Klasszikus drámák nyughatatlan, tipródó hőseinek seregét keltette életre a színpadon (Hamlet, Faust, Mercutio, Alceste, Hruscsov , Oresztész, Kepler, Trigorin, Störr kapitány stb.), s hálás a nagy színészeknek (Latinovits Zoltán, Őze Lajos, Gobbi Hida stb.), akikkel együtt játszhatott.

A majd kétszáz színpadi szerep mellett ugyanennyi filmben játszott, olyan rendezőkkel, mint a kisérletező Bódy Gábor (Nárcisz és Psyché, Amerikai anzix), Jancsó Miklós (Még kér a nép, Szerelmem, Elektra, Allegro Barbaro, Magyar rapszódia), Szinetár Miklós (Rózsa Sándor), Szabó István (Mephisto), Makk Károly (Egy erkölcsös éjszaka), Sára Sándor (80 huszár, Tüske a köröm alatt), Bacsó Péter (A tanú), Fábri Zoltán (Az ötödik pecsét), András Ferenc (Dögkeselyű), Mészáros Márta (Utolsó jelentés Annáról ), s lánya, Cserhalmi Sára (Drága besúgott barátaim, Rododendron).

Hitelesen és önazonosan él. A szólás szabadsága ugyanúgy lételeme, mint a természet közelségében, kisközösségben élni.
Tanárként szakmai alázatra és bátorságra tanítja a színészhallgatókat.
Izgalmas, nyugtalanító, egyben megnyugtató személyiségű ember, nagybetűvel!
Isten éltesse, Cserhalmi György!

 

2023. feb. 14.

SZERELEMNAPI FILMMÁNIA

Három filmmel szeretnénk hozzájárulni ennek az ambivalens érzésekkel telített napnak a minél eredetibb hangulatához:)

A CSAK EGY SZERELMESFILM érzelmes thriller Ole Bornedal dán rendezőtől.

Igazi vizuális élmény, gyönyörű vágásokkal. Nikolaj Lie Kaas és Anders W. Berthelsen kiváló játéka rendesen magával húz. Feszült és bizarr dráma. Akinek tetszik az alábbi jelenet, semmiképp ne szalassza el a filmet, nagyon jó szórakozás.

Michael Haneke SZERELEM című alkotása az egyik legszebb, legkegyetlenebb mozi a szerelemről, az idős zenész házaspárt alakító Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva felejthetetlen alakítása, ráadásul a filmbéli lányuk nem más, mint Isabelle Huppert...

Az egész film egy nagy párizsi lakásban játszódik, ahol a nő kétszer egymás után agyvérzést kap... és aztán férje ápolja. Az egyik legerősebb párbeszéd, amikor a rizskochról beszélnek... Aki látta, tudja...

A film fáj és érzem, amikor nézem, hogy igaza van... igaza van...

A SZERELMEM, HIROSHIMA a ráadás, mert Emmanuelle Riva fiatalkori szerepe szintén felejthetetlen szerelmesfilm. Alain Resnais remekműve. (Az egyik kedvenc filmem.) Japánban játszódik. A főszereplő francia nő filmforgatás miatt tartózkodik Hirosimában, és szeretői viszonyba kezd egy japán építésszel. Igazából visszaemlékezések sora is a film a lány egy francia kisvárosban átélt első szerelméről, nagyon szép képekkel, zenével, hogyan múlik el és nem teljesülhet be két ember egymás iránti vonzalma.

Harmadik szerelmi történet ajánlásunk az éppen 100 éve született rendező, FRANCO ZEFFIRELLI örökzöld Shakespeare adaptációja, a RÓMEÓ ÉS JÚLIA. Ő az a rendező, aki Luchino Visconti, Roberto Rossellini és Vittorio De Sica szárnyai alatt kezdte művészi pályafutását, ám pályája során sokszor belefutott a giccs birodalmába. A Rómeó és Júlia a klasszikus szerelmi történet egyik legjobb filmváltozata. Főszereplői éppen annyi idősek, mint a Shakespeare sztori sztárjai. Szép és emlékezetes szerelmesfilm.

 

2023. jan. 28.

Kern András, a népszerű színész (továbbá rendező, énekes, író, Woody Allen magyar hangja….) január 28-án lesz 75 éves. Már gyerekként szerepelt filmekben, a 1962-es Ki mit tud-on tűnt fel paródia-számával. 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta, vagyis 50 éve a Vígszínház tagja.

Könyvtárunk állományából ajánljuk olvasóinknak a „Sztracsatella” című filmet, melynek nemcsak egyik főszereplője, hanem rendezője is. Szerzőként több humoros írása, valamint négy lemeze is kölcsönözhető.

Közkedvelt dalaiból - vendégművészek közreműködésével - Január 28-án, este 7 órai kezdettel születésnapi koncert lesz a Vígszínházban. Elhangzik - többek között - a Hé, 67!, a Pincér-rock, a Moszkva, a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz, a Semmi baj – és persze nem maradhat el a Lövölde tér sem!


2023. jan. 22.

70 éves JIM JARMUSCH

A jóhajú underground rendező.

Mindig is független filmesként dolgozott.

Merész, szókimondó, különc. Minden filmjében az apró részletekben is megtaláljuk az izgalmas, egyedi látásmódot. A lerohadt gyártelepek hangulatosak, a kitaszított, egykedvű szereplők izgalmasak. A látszólag egyszerű beszélgetéseknek is sajátos mélysége van.

Szeretjük a színészeket és zenészeket, akikkel újra és újra együtt dolgozik. Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Iggy Pop, Bill Murray, Adam Driver...

Jónéhányan az ő fekete-fehér történetein nőttünk fel: Florida, a paradicsom, (amiben magyarul szitkozódik egy idős nő), Kávé és cigaretta, többek között Tom Waits és Iggy Pop játékával, a Törvénytől sújtva, a Mystery Train... A Halott ember egyedi fantazmagória egy indiántörténetbe ágyazva Johnny Depp fénykorából. William Blaket alakítja.

Az Éjszaka a földön című filmjét is mindenkinek ajánljuk, azonnal. A vicces, keserédes, különálló történetek közül alig tudjuk kiválasztani, melyik a kedvencünk, mert mindegyik jó. Talán a Winona Ryderes Cassavetes feleségével, hogy úgy taxisofőrködik Winona, hogy egy hatalmas telefonkönyvet tesz az ülésre, hogy felérje rendesen a kormányt, és visszautasítja a díva ajánlatát, mert nem hollywoodi színésznő, hanem autószerelő akar lenni.

...és nem szóltunk még egy szót sem a zenéről, ami minden mozinak szerves része Jim Jarmuschnál. A Szellemkutyában, - ami egy filozófikus akciófilm tulajdonképpen - RZA és Wu-Tang Clan szól, és azt a pillanatot, amikor Forest Withaker beteszi a cd-t a kocsiban, sosem felejtjük el.

Nagy kedvencünk még a Halhatatlan szeretők, nem is annyira a sztori, mint inkább az egyik főszereplő analóg stúdiója miatt. A többszáz éves vámpírsrác, Tom Hiddleston képében gitárokat gyűjt és zenél Tilda Swintonnal szövetségben. Eleve egy bakelit lemez körbe-körbe forgásával indít a film, és Wanda Jackson Funnel of Love című száma belassítva pörög... Hihetetlenül jó jelenet. Olyan, amit egy életre megjegyzünk magunkban ...

A Hervadó virágok, a Paterson, vagy a Holtak nem halnak meg is jó mozik, megvan bennük az a jimjarmuschosság, ami miatt minden filmjét megnézzük.


2022. dec. 20.

KARÁCSONYI FILMMÁNIA

Egyik legemlékezetesebb kedvencünk az ünnepi időszakra a FANNY ÉS ALEXANDER, Ingmar Bergman 1982-es alkotása. Svéd, francia, német koprodukció. Egy nagy családi karácsony jeleneteivel kezdődik. Hosszasan időzik a kamera a gazdagon berendezett ház különböző helyiségeiben. Mutatja a terített asztalt, tányérokat, poharakat, a berendezési tárgyakat, szőnyegeket, szobrokat, az óriási feldíszített fenyőfát. ... Egy arisztokrata család stílusos, színes otthona ez, tele könyvekkel, művészeti alkotásokkal. Ide érkezik a család apraja-nagyja... Lassan megismerjük a az egész famíliát, a traumatikus eseményeket, amik örökre bevésődnek a főszereplő gyerekek tudatába. Fanni és Alexander, egy testvérpár szemszögéből mutatja be a sorsfordító történetet a film. Két világot helyez szembe egymással, a szabad gondolkodást a rosszul értelmezett vallásos szigorral.

A BOLDOG KARÁCSONYT, MR. LAWRENCE! David Bowie felejthetetlen játéka. Az angol-japán produkció 1983-ban készült. Egy japán hadifogolytáborban a fegyőrök brutalitásával és rasszizmusával sajátos módon szembenálló fogoly története. Nagyon jó film!

A HANNAH ÉS NŐVÉREIt is jó újra elővenni karácsonykor. Nagyon szórakoztató. Woody Allen elévülhetetlen mozija 1986-ból. Családi történet, sok kusza szállal, mindenféle szerelmekkel, egy jó adag hipochondriával, a létezés értelmének kérdésfeltevéseivel. Jó látni, ahogy a végén a helyükre kerülnek a dolgok. Legalábbis egy időre:).

Karácsonyi történet a KISASSZONYOK. Louisa May Alcott 1868-ban megjelent regényét, - ami egyébként kötelező olvasmány Amerikában - sokan filmre vitték. A legjobb verzió talán az 1994-es, amiben Susan Sarandon játssza az anyát. Ő és négy lánya igyekeznek emberségesen helytállni egy nehéz időszakban. Winona Ryder a főszereplő Jo-t alakítja, tehetséges író, rendkívül fantáziadús történeteket talál ki, nővére a gyönyörű és okos Meg. Két kisebb húguk pedig Elizabeth és Amy. Együtt játsszák el a Jo által kreált történeteket a toronyszobában, ahová a szomszéd srác is átjár, Christian Bale képében.

Szintén 94-es a SZENVEDÉLYEK VIHARÁBAN. Három fiútestvér, Alfred, Tristan és Samuel katartikus sztorija. Anthony Hopkins az édesapa egyedül neveli fiait. Földjén együtt él indiánokkal, és nem hajlandó figyelembe venni az állam retorzióit, ahogy igazságtalanul bánik az emberekkel. A családi életet felkavarja Samuel fiatal jegyesének színrelépése - Julia Ormond alakítja Susant - illetve az Európában zajló háború. Brad Pitt ebben a filmben a legszebb. Alfredot alakító Aidan Quinnt is szeretjük, Samuel pedig Henry Thomas, akire még az E.T-ből emlékezhetünk.

A moziban pedig várjuk Park Chan-wook titokzatos nőjét és A sziget szellemeit Martin McDonagh rendezésében.


2022. dec. 11.

Meghalt ANGELO BADALAMENTI

Olasz származású amerikai zeneszerző, kiváló zongorista.
A David Lynch-filmek atmoszférájának társteremtője.
A Kék bársony, a Veszett a világ , a Mulholland Drive, a Twin Peaks zenéjét is neki köszönhetjük.
Rá emlékezünk ezzel a bejátszóval, ahol maga beszél arról, hogyan komponálta a Twin Peaks szuggesztív zenéjét.


2022. nov. 17. 

A 80 éves MARTIN SCORSESE egyike azon filmrendezőknek, akiknek a neve garancia, hogy valami igazán tartalmasat fogunk látni.
Legemlékezetesebb mozijai közül válogatunk.
Elgondolkozhatunk, melyiket is néztük először... Talán a KRISZTUS UTOLSÓ MEGKÍSÉRTÉSÉt. Willem Dafoe-nak egy évvel a másik remek főszereplése, a Szakasz után következett, telitalálat lett Jézus szerepére is. A film elején szöveges formában közli Scorsese, hogy fiktív történet, fantazmagória, ami a bibliai történetet, Jézus személyét szeretné értelmezni, továbbgondolni. Nagyon érdekes kérdéseket vet fel. Pilátus szerepében David Bowiet, Júdáséban Harvey Keitelt látjuk. 
A LIDÉRCES ÓRÁK még korábbi alkotás, a szintén népszerű Luc Besson-féle Nagy kékség szereplőivel. Egy zűrzavaros éjszaka szürreális eseményláncolata, szép képekkel, nagyon jó zenével, és azzal a folyamatos érzéssel, hogy a főszereplő "mégis hogy a viharba került ebbe az egészbe"?
A 73-as ALJAS UTCÁK konkrétan szerelem. Robert De Niro korai filmje, akárcsak a DÜHÖNGŐ BIKA is, és mindkettőben szerepel Scorsese mamája!
Senkinek nem kell bemutatni minden idők egyik legjobb gengszterfilmjét, a NAGYMENŐKet... Ray Liottával... A TAXISOFŐRt, a ma is rengetegszer idézett klasszikust. Megismételhetetlen, eredeti, őszinte. Magával ragadó monológokkal és a szereplőkkel, akik mind komoly karriert futottak be.
A RETTEGÉS FOKA, nagyon jól sikerült remake-je a régi thrillernek. Ez a legjobb verzió. Robert De Niro hátborzongató. Végig tapintani lehet a feszültséget.
Az ÁRTATLANSÁG KORA társadalmi dráma Daniel Day Lewis-val, Winona Ryder-vel, Michelle Pfeiffer-vel. Egy olyan világba kalauzol, ahol a nők nem döntöttek még szabadon arról, hogy végérvényesen kilépnek egy házasságból. A főszereplőnő megteszi ezt.
Casino, New York bandái, A tégla, Viharsziget, A Wall Street farkasa, Némaság, Az ír, ... sok kiváló rendezés, és most várjuk a Killers of the Flower Moon-t.

 
  
 
2022. szept. 21.

75 éves STEPHEN KING, amerikai író, a rémhistóriák gyárosa. Az 1947. szeptember 21-én született szerzőt nem sorolják a szépírók közé, de ő a szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb és legolvasottabb képviselője.
Most olyan filmeket ajánlunk, amelyeket az írásai ihlettek, némelyik hátborzongatóan jó.
Legrégebbi ezek közül a CARRIE 1976-ból, Sissy Spacek a főszereplő, rendezője pedig Brian De Palma. Egy diáklány története, aki totális megalázottból mindent elsöprő bosszúállóvá válik. Az egész dráma hátterében egy bigott, vallásos anya áll, aki lánya minden lépését és gondolatát uralni akarja.
1980-ban mutatták be a RAGYOGÁST. Stanley Kubrick egy zseni, és a fim életművének egyik remeke. A szélsőséges téli időjárás miatt bezárt síparadicsom a helyszín, elzárva a világtól. Szereplői egy három tagú család. Az apa a gondnoka a hatalmas szállodaépületnek. Itt szabadul el a pokol. Jack Nicholson brillírozik a karakterben. A feleséget alakító Shelley Duvall rémült tekintete is felejthetetlen. Őrültjó film és ingerküszöbtől függ, hogy mennyire félelmetes, de eléggé  .
Másik nagy kedvencünk a '83-as CUJO. Egy szelíd bernáthegyi kutya vérszomjas fenevaddá válik egy veszett harapástól. Az igazi nagy csatát a főszereplő családanya vívja a megvadult állattal, a színésznő az E.T-ből az anyuka, Dee Wallace. Annak ajánljuk, aki szereti a nyolcvanas évek filmjeit. Minden ízében hozza a korszak hangulatát. 
Kedves horror a CHRISTINE, szintén 1983-ból. Egy különleges képességekkel rendelkező autó története, aki az aktuális tulajdonosát is erővel ruházza fel. Így a főszereplő félszeg srácból olyasvalaki lesz a gimnazista társadalomban, akivel már számolni kell... A film hasonlóan a Carrie-hez kegyetlen bosszúhadjárat. Érzékletesen adagolja a feszültséget, látványosak a képsorok, van sajátos romantikája és még a zene is jó. A rendező pedig nem más, mint John Carpenter!
Az 1990-es TORTÚRA az egyik legjobb Stephen King adaptáció, (és amúgy regény is). Rob Reiner rendezte, akárcsak a Stand by Me-t. James Caan játssza a főszereplő írót, Paul Sheldont, akit egy Kathy Bates által megformált eszelős háziasszony tart fogva elhagyatott erdei házában, a hegyekben. A mélyen vallásos nő betegesen rajong a férfiért. Egy véletlen folytán a népszerű író a karmai közé kerül...
A KÖD 2007-ben készült, viszonylag kevésbé ismert. A történetünk helyszíne egy amerikai kisváros, pontosabban szólva a település bevásárlóközpontja. Amikor titokzatos köd lepi el a térséget, hamarosan kiderül, hogy furcsa óriási húsevő lények utaznak benne, akik vadásznak az emberekre. A szóban forgó boltban rekedt emberek igyekeznek hermetikusan elzárni a teret a szörnyek elől. Nagyon jó dráma arról az élethelyzetről, amikor egyik pillanatról a másikra minden megkérdőjeleződik, mert tapintható veszélybe kerül az élet.
Holtsáv, Hasznos holmik, Kedvencek temetője, Remény rabjai, Halálsoron, Macskaszem, Az, A menekülő ember, és sorolhatnánk a filmeket, mind közül a legprofibb a Ragyogás, de legjobb a Tortúra! Önöknek melyik a kedvence?


2022. szept.14.  

Szeptember 14-én, életének 96. évében elhunyt IRENE PAPAS, görög színésznő, aki az 1964-es "Zorba, a görög" című film tragikus sorsú fiatal özvegyasszonya szerepében vált világhírűvé. Több, mint 50 éves pályafutása során hetvennél is több filmben szerepelt. Tehetségét számos díjjal jutalmazták.
A Peloponészosz félszigeten található Korinthosz megyei Hiliomodi faluban született 1926. szeptember 3–án. Szülei tanárok voltak. 7 éves volt, mikor Athénba költöztek. Itt végezte tanulmányait, 1948-ban végzett a színiakadémián. 
Pályafutása színházban indult, majd 1951-től filmezni kezdett. Előbb hazai filmekben kapott szerepet, majd egy olasz stúdióhoz szerződött, és Hollywood is felfedezte. Az 1968-as olasz „Odüsszeia” sorozat epizódjait a magyar tévénézők is láthatták, melyben Penelopét, Odüsszeusz hitvesét játszotta.
Több szólólemeze is megjelent, melyeken Mikisz Theodorakisz és Vangelisz műveit énekli.
Baloldali elkötelezettsége miatt több hírességgel együtt neki is el kellett hagynia hazáját, amikor 1967-ben puccsal katonai junta került hatalomra Görögországban. Csak a junta bukása után, 1974-ben tért haza.
Első férje nevét használta haláláig, ezen a néven vált ismertté, bár néhány évi házasság után elvált filmrendező férjétől. Második házassága sem tartott sokáig. 1954-ben ismerkedett meg Marlon Brandoval, akit élete nagy szerelmének nevezett, bár hosszú viszonyukat titokban tartották.
Saját gyermeke nem volt, de testvérei gyermekei között van filmrendező és színész is. Az utóbbi években visszavonultan élt, a családi birtokon Hiliomodiban érte a halál.
Filmjei közül „A gyermek Jézus”, „Az üzenet”, „Zorba, a görög”, „Anna ezer napja” és a „Corelli kapitány mandolinja” című alkotások találhatók meg könyvtárunkban.    


2022. szept. 13.

91 éves korában meghalt JEAN-LUC GODARD, a francia filmművészet egyik legradikálisabb képviselője. Megkerülhetetlen filmes zseni. A francia új hullám ikonikus alakja, számos filmes személyiség példaképe, inspirálója.
Saját maga döntött a haláláról.
Művészete tabudöngető, formabontó, provokatív. Újra és újra képes volt felkavarni a mozgóképművészet állóvizét. A nouvelle vague szelleméhez mindvégig hű maradt.
Az '59-es Kifulladásig című filmje, talán a leghíresebb. Radikális, lázadó hangvétel, sajátos beállítások, merész vágások jellemzik. A film a gyilkos és a viszonzatlan szerelem hajszája is. 
Bennünk maradtak a jelenetek, ahogy Jean Seberg a Champs-Élysées-n sétálva kiabálja, hogy New York Herald Tribune, vagy ahogy a fürdőszobában fél literes üvegből locsolja magára a parfümöt, és csak a tükörből látjuk őt és Belmondot. 
Másik ilyen meghatározó filmje az 1965-ben készült Bolond Pierrot, szintén Belmondo főszereplésével és nagy felfedezettjével Anna Karinával a szabadságról szól. Kompromisszumok nélküli, igazi road movie.
Alphaville című disztópiája szintén '65-ös, egy furcsa gépies világot vizionál, amiben a művészet, a művészek és a szerelem is üldözött...
Az Éli az életét, a Bande a part, a Weekend, A kis katona, a Hímnem-nőnem, vagy a Moravia regény alapján készült Megvetés... mind egyedi, személyes hangvételű alkotások.


2022. szept. 2.

A KALANDOROK / Les Aventuriers filmajánlójával jövünk Önökhöz a nyár végén.
Érdemes feleleveníteni ezt a régi francia mozit. 1967-ben készült, és az a Robert Enrico rendezte, aki Ambrose Bierce méltán híres Bagoly folyó című novellája alapján készítette első rövidfilmjét, ami azonnal komoly díjakat hozott számára. 
A Kalandorokban Roland, Manu és Laetitia szerepében Lino Venturát, Alain Delont és Joanna Shimkust láthatjuk.
Roland bármit összeszerel, megjavít és egy saját maga által tervezett versenykocsin dolgozik, Manu pilóta. Barátok. Egy nap a szerelőműhelyükbe téved egy lány, aki roncsalkatrészeket gyűjt, amikből aztán hegesztővel installációkat készít. 
Mivel Párizsban befuccsolnak a próbálkozásaik és egy Kongó partjainál tengerbe esett, gyémántokat rejtő roncsról hallanak, elhatározzák, hogy felkutatják. Egy régi hajót bérelnek. Egészen idilli, ahogy a hajón élnek, egymáshoz viszonyulnak. 
A történet tragédiába torkollik, hangsúlyozva, hogy léteznek örök barátságok, pótolhatatlan emberek.
A zene fülbemászó és nyugtalanító, erős pillére a filmnek.
2022. júl. 26.

40 éves PINK FLOYD: A FAL című film.
A filmet versenyen kívül mutatták be a Cannes-i fesztiválon 1982-ben, a 79-es Pink Floyd album zenéjével, Roger Waters forgatókönyvével és Alan Parker rendezésében. 
Furcsa belegondolni, hogy 40 éve ennek... Ugyanolyan élénken él az emlékezetünkben, ahogy Bob Geldof leborotválja a szemöldökét és a fürdőszoba tükrében látjuk a jelenetet, mintha csak tegnap néztük volna a moziban...
A film szürreális utazás egy kitalált személy, Pink tudatában, akinek gyerekkori, félig-meddig artikulálatlan életérzéseivel szembesülünk már a film elején. Korai árvaság, anyja túlzott féltése, az iskolai arctalanná gyúrás mechanizmusa, félelem, megaláztatás, meg nem értés, magány... Ezért építi a falat maga köré, sajátos fantáziájával, aminek minden egyes téglája egy nyomasztó mozzanat az életéből. Amikor aztán rocksztárrá válik, a művészet, a népszerűség kibillenti őt az elszigeteltségből, de nem tud szabadulni... 
A főszerepet maga Roger Waters játszotta volna, de aztán Bob Geldofra esett a választás. Geldof ódzkodott elfogadni a felkérést, mert nem igazán kedvelte a Pink Floyd zenéjét, még szerencse, hogy belement, tökéletesen eredeti antihőst formált meg, jeleneteivel agyunkba égette a film képeit.
Az imádott Pink Floyd zene mellett a kitalált történet ábrázolása elképesztő vizuális élmény emlékezetes animációs jelenetekkel is átszőve, amiket Gerald Scarfe készített. 
Mindenkinek ajánljuk!


  

2022. júl. 14. 

40 éve láthattuk először Ridley Scott mesterművét, a BLADE RUNNERt. A film nálunk SZÁRNYAS FEJVADÁSZ címen futott. A főszereplő Harrison Ford pedig most lett 80 éves és Rick Deckard mellett még számtalan emblematikus szerepet formált meg.

Gondoljunk először a George Lucas által rendezett American Graffiti-re, ahol ő Bob Falfa és alig száll ki az autóból, mert az egész film szinte egy véget nem érő kocsikázással telik a poros kisváros utcáin, a film 73-as és ajánljuk! Ő Han Solo a Csillagok háborújában, mintha csak rászabták volna, és az Ezeréves sólymot is  . Ő Indiana Jones. A Szökevényben a menekülő sebész, a film mai napig izgalmas thriller, a Kis szemtanúban nyomozó ... 
Az 1982-ben forgatott Szárnyas fejvadásznak Philip K. Dick sci-fije az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? szolgált alapjául, de Ridley Scott továbbgondolta az önmagában is fantasztikus történetet, és egy felejthetetlen cyberpunk mozit kaptunk Vangelis zenei aláfestéssel..
Los Angeles utcáin utcáin járunk 2019-ben. Az állandó szmog miatt folyamatosan sötét van és esik az eső. Extravagáns megjelenésű emberek jönnek-mennek világítós esernyőikkel a párától gőzölgő utcákon, kínai kajákat esznek, újságot olvasnak, beszélgetnek egymással, a reménytelenségtől egykedvűen isszák a töménytelen mennyiségű whiskyt, és a járművek a levegőben repülnek. A nyolcvanas években ilyennek képzeltük a jövő közlekedését... 
Az emberiség eljutott odáig, hogy önmagához a megszólalásig hasonlító robotokat gyártson, érző lélekkel, emlékekkel. Az őket előállító cég más bolygókra küldi őket dolgozni, hogy hasznot hozzanak a Földbolygó számára. A Nexus 6 a legkiválóbb prototípus. Ám a gyártó úgy programozta őket, hogy csak 4 évig élhetnek, ezért ők fellázadnak és átjönnek a Földre, hogy megkeressék teremtőjüket és bosszút álljanak... Vadászatukra a kiégett, alkoholista Deckard felügyelőt bérelik fel. 
Egy bizonyos Voight-Kampff teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy replikánssal, vagy valódi emberrel állunk-e szemben. Igazi ámokfutás kezdődik és bebizonyosodik előttünk, hogy ezek a lények emberebbek az embernél...


2022. jún. 27.

KERESZTAPA 50 - a Fonotéka ajánlatából
Már ötven éve annak, hogy bemutatták minden idők egyik leghíresebb maffiafilmjét, A Keresztapát.
A film Mario Puzo regénye nyomán készült, és igazi klasszikussá vált Francis Ford Coppola rendezésében, pedig igencsak vitatott volt a forgatás idején, hogy befejezheti-e - ekkor még nem lehetett tudni, hogy lesz folytatás - az első részt, a Paramount stúdiónak ugyanis több terve is volt arra nézve, hogy ki készítse el a filmet. Elia Kazant meg is keresték a munkálatok közben, de szerencsére Coppolánál maradt a forgatókönyv, aki ragaszkodott hozzá, hogy Al Pacino játssza el Michael Corleone szerepét illetve, hogy Marlon Brando legyen a Keresztapa.
Sonny bőrében James Caan telitalálat, Fredoként John Cazale tökéletes, a Consigliere-t alakító Robert Duvall pedig felejthetetlen. 
A forgatás műhelytitkai között tartják számon, hogy Marlon Brando jelenlétében a tapasztalatlanabb színészek iszonyú zavarban voltak. Gabriel Torreinek remegett a keze a forgatáskor, ő Enzot játszotta. Lenny Montana alias Luca Brasi pedig alig tudott hibátlan mondatokat mondani. Coppola ezeket bennhagyta a filmben, kihangsúlyozva a történetben Don Corleone tekintélyét. 
A producert alakító John Marley eszelős megdöbbenése pedig azért is ilyen őszinte, mert a jelenet felvételekor szembesült a ténnyel, hogy egy igazi levágott véres lófej van az ágyában. 
A kiváló színészkedés mellett a nagyszerű díszlet, az elhíresült mondatok, a jól időzített, rögtönzött jelenetek és Nino Rota zenéje is hozzájárul a film időtálló erejéhez. 
Több kedvenc jelenetünk is van, az esküvő, a szicíliai részek, vagy amikor Sonny rohan, hogy megvédje a húgát annak erőszakos férjétől és a tűzcsapnál a hőségben jól megveri a sógorát.
Vagy amikor Clemenza főz, és közben meséli, hogy hogyan készül a húsgombócos spaghetti, legyen itt az a jelenet:

2022. jún. 13.

A FONOTÉKA ajánlatából
Ezen a napon, 1951. június 13-án született Stellan Skarsgård svéd színész.

Megszámlálhatatlan szerep kötődik a nevéhez, legyen az akció, vígjáték, krimi, könnyű giccs, vagy éppen fajsúlyos művészfilm, mindenben otthonosan mozog és autentikus élményt nyújt.
A hatvanas évek végén kezdett filmezni, egy réges-régi svéd tévésorozatban, a Bombi Bitt-ben, ezután jöttek a hetvenes-nyolcvanas évek svéd filmjei, például az Anita című filmben pszichológus hallgatót alakítva, vagy az Együgyű gyilkosban, ahol szintén hihetetlenül jól játssza a gyengeelméjű, jószívű, őszinte srácot, aki igazán szeret.
Lars von Trier dán rendezővel több emlékezetes filmet is készítettek, amelyeket mindenképpen ajánlunk: a 96-os Hullámtörés, a 97-es Birodalom sorozat, a 2000-es Táncos a sötétben, Björkkel, a 2003-as Dogville, a Melankólia, később a Nimfomániás.
Nagyon tetszett nekünk a Trója, háború egy asszony szerelméért című minisorozatban, vagy éppen Szabó István Szembesítésében, továbbá a nemrég Johan Renck, alias Stakka Bo által rendezett Csernobil sorozatban.
Két feleségétől 8 gyermeke született, akik közül négyen színészkednek, nem is akárhogyan.


2022. máj. 28.

Gyereknapra gyerekekről ajánlunk izgalmas filmeket, itt a Fonotékában! 


2022. ápr. 30.

A MAGYAR FILM NAPJA – ÁPRILIS 30.

A tánc világnapját a naptárban a magyar film napja követi. E két nap egybefonódik, hiszen a legelső magyar film címe is épp ”A táncz”. Mivel 1901. április 30-án mutatták be, ezért vált ezen emblematikus nap a magyar film ünnepnapjává. Ez a fekete-fehér némafilm egy tánctörténeti előadás illusztrációjaként készült, 1-2 perces mozgóképekből állt. Az első tudatosan rendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó „összművészeti” alkotás, mely megörökítette a kor legendás színészeit. Sajnos nem maradt fenn, csak a korabeli sajtóban megjelent képek ismertek és azok az állófotók, melyekből képeslap-sorozatokat is nyomtattak.
Hosszú az út a kinematográf mozgóképeitől a mai streamelt tartalmakig, de a lényeg kezdetek óta nem változott : a film életünk fontos szereplője maradt, miközben a forma s a tartalom ezerféle. Az eltelt 121 év magyar filmes alkotóinak összmunkája révén halhatatlan munkák születtek. Az, hogy kinek melyik meghatározó – egy animációs, egy dokumentum vagy épp egy rövidfilm – igen szubjektív.
Önöknek melyik lett a kedvenc magyar filmjük?


Fonotékánk egy kevésbé ismert, régi kedvencet ajánl:
Az évszázad csütörtökig tart, a nyolcvanas évekből. A film rendezője Balogh Zsolt, a főszereplői Marozsán Erika - a forgatáskor 1989-ben még a Balettintézetbe járt - Piri Béla, Lázár Kati, Lukács Margit, Bán János, Bács Ferenc, Koltai Róbert, Végvári Tamás.
Rómeó és Júlia-történet egy 1899. karácsonya és szilvesztere közötti pár napban megrendezett nemzetközi békekonferencián, amit abban a reményben hívtak össze, hogy az 1900-as évek majd a béke százada legyen...
A teljes film az alábbi linken érhető el: 

 

2022. ápr. 29.

65 éves lett nagy kedvencünk, DANIEL DAY-LEWIS brit-ír színész. 
14 évesen láthattuk először a Sunday Bloody Sunday című brit drámában, ahol törött pohárral karcolja végig a kocsik oldalát. Ez volt a kezdet, és most felsorolunk néhány igazán figyelemreméltó, izgalmas filmet, amiket emlékezetessé tett. 
Erős beleéléssel alakítja szerepeit, legtöbbször úgy, hogy a forgatás ideje alatt is az általa játszott figura szerint mozog, viselkedik, beszél.
A Gandhiban rövid epizódszerepben, Stephen Frears filmjében, Az én szép kis mosodámban meleg punksrác képében, a Szoba kilátásban kifogástalan modorú, érdektelen vőlegény figurájában nézhetjük. 
Milan Kundera regényének filmváltozatában, amit Philip Kaufman rendezett, ő játssza az ellenállhatatlan sebészorvost, akinek politikai okokból kell otthagynia az állását. A hitelesebb játékért D-Lewis megtanult csehül.
Három Jim Sheridan filmben is főszereplő, ezek A bal lábam, és az íres témájúak, az Apám nevében - örök kedvenc - és A bunyós. Scorsesevel két filmet készítettek közösen, Az ártatlanság korát és a New York bandáit. 
Az utolsó mohikán címszerepe kedvéért, hónapokig az erdőben élt, távol a civilizációtól, mint egy indián, megtanult kenut készíteni, vadászott, és saját maga készítette el a zsákmányállatot, megnyúzta, kikészítette a bőrét, a húsát, kész őrület... 
A salemi boszorkányok filmrevitelekor megkapta az egyik főszerepet, ezért felkereste Arthur Millert, a darab íróját és így ismerkedett meg későbbi feleségével Rebecca Millerrel, akivel azóta is együtt vannak. 
Paul Thomas Andersonnal két filmet forgattak közösen, a Vérző olajat és a Fantomszálat.
Pár éve nyilatkozta, hogy végleg visszavonul a színészettől, reméljük azért még láthatjuk valamiben.


2022. ápr. 20.

90 éve született ANDREJ TARKOVSZKIJ orosz rendező, forgatókönyvíró.

Ha csak egyetlen filmet látunk tőle, akkor is örökre emlékezetünkbe vésődik, olyan elementáris erővel hatnak a képei, és időt hagy nekünk, hogy egyre beljebb utazzunk történeteinek mélységébe. Ha csak egyet ismerünk, az összeset látni kell. 
7 filmet forgatott, - ha nem számítjuk a főiskolás rövidfilmjeit - egyes kritikusok szerint egyetlen nagy mű hét fejezete ez a hét film.
Stílusa erősen felismerhető az előtte tisztelgő rendezők munkáiban, akik a filmes eszközeit használják.
Az a rendező, aki hazája politikai nyomásával folyamatosan szembenállt. Képes volt újraforgatni a Sztalkert, miután megsemmisítették az eredeti szalagokat. Az egész tortúra közben átélt egy szívrohamot is. Sztrugackíjék írásából filmtörténeti klasszikust teremtett, és eleve egy olyan regényhez nyúlt (Piknik az árokparton), ahol egy különleges helyen az ember kívánsága teljesül, de nem az, amiről csak mondja, hogy a kívánsága... A Sztalker Zónájában az teljesül, amire legőszintébben, legbelül, zsigerből vágyik.
Filmjei: 
1962. Iván gyermekkora
1966. Andrej Rubljov
1972. Solaris
1974. Tükör
1979. Sztalker
1983. Nosztalgia
1986. Áldozathozatal
Önéletrajzi ihletésű a Tükör, íme két álomjelenet a film mozaikszerű képsoraiból:


 

2022. ápr. 1.

80 éves lett MICHAEL HANEKE, osztrák filmrendező.
Ő az a filmkészítő, aki képes teljesen feldúlni a lelkivilágunkat, zaklat, szinte az elviselhetetlenségig gyötör, és közben mégsem tudjuk abbahagyni a filmjeit.
1942. március 23-án született Münchenben. Filmes családból származik, apja rendező és színész, édesanyja színésznő volt. Bécsújhelyen nőtt fel, a Bécsi Egyetem filozófia, pszichológia és dráma tagozatán tanult. A filmrendezést tanítja is a bécsi Filmakadémián. 
Egyik legerősebb alkotása A fehér szalag, ezen a filmen keresztül is igyekszik megragadni, hogy milyen értékrend, milyen társadalmi körülmények és elvárásrendszer a melegágya a fasiszta gondolkodásmód kialakulásának. A történet egy osztrák kis faluban játszódik és végig félünk, milyen borzalom történik már megint. 
Haneke rendkívül érzékletesen tudja interpretálni filmjeiben az adott fullasztó légkört. Egy elviselhetetlen helyzetet ábrázol és azt elemzi, hogy szereplői hogyan birkóznak meg azzal. Erős társadalomkritikája őszinte, szikár, könyörtelen eszközökkel hat. 
Ajánljuk a filmjeit: A zongoratanárnő, A fehér szalag, Rejtély, Szerelem, Happy End, Farkasok ideje, A kastélyban, Furcsa játék... mind mind felejthetetlen alkotások.


2022. márc. 5.

PASOLINI 100
1922. március 5-én született Bolognában PIER PAOLO PASOLINI olasz író, költő, nyelvész, tanár, filmrendező, kritikus, forgatókönyvíró. Rendkívül sokoldalú, érzékeny alkotó, aki nyíltan vállalta homoszexualitását és baloldali politikai nézeteit. Nem léteztek számára tabuk, nem tisztelt semmiféle dogmát és tekintélyt, művészete szabad, szenvedélyes és szókimondó.
Tanítónő édesanyjához különösen szoros, szeretetteljes kapcsolat fűzte. Fasiszta érzelmű katonatiszt apjával viszont sosem tudott azonosulni. Szülei iránti ellentmondásos, sőt komplexusokkal teli érzései egész attitűdjét meghatározták. Bátyja halála - őt tévedésből jugoszláv partizánok gyilkolták meg a háború idején - pedig kitörölhetetlenül fájdalmas nyomot hagyott. 
Első verseskötete 1942-ben friuliul jelent meg. Fontosabb regényei, a Ragazzi di vita, magyarul Utcakölykök és az Una vita violenta, azaz Egy erőszakos élet az ötvenes években készültek. Ekkor már Rómában élt. A hatvanas években kezdett filmezni, úgy érezte, ezzel a művészi eszközzel tudja leginkább kifejezni magát, iróniáját és öniróniáját a korszakra egyre inkább jellemző neorealisztikus környezetábrázolással.
A csóró, Mamma Róma, Disznóól, a Beszélgetések a szerelemről, A kaszás - ezt Bertolucci rendezte, viszont az ő novellájából készült a film - a Teoréma, Canterbury mesék, Saló avagy Sodoma 120 napja, és sorolhatnánk... 
Dokumentumfilmjei, mint például A düh, vagy rövidfilmjei, ezek közül egyik legjobban sikerült A túró, melyet ezúton ajánlunk is, mind mind erősen emocionális, megbotránkoztató mozik.
Életéről és tragikus haláláról több film is készült, egyik legutóbbi Abel Ferrara rendezésében, ahol Willem Dafoe játssza Pasolinit. 
1975-ben Mindenszentek utáni hajnalon teljesen összevert állapotban találtak a holttestére az ostiai tengerparton. A mai napig nem sikerült kideríteni, valójában mi történt vele...

2022. febr. 21. 

Év eleji filmajánlók olvasóinknak!

A HETEDIK PECSÉT (1957)

1957-ben, pontosan 65 éve mutatták be Ingmar Bergman klasszikusát. A film egy igazi látomás, a létezés, nem létezés, élet, halál, hit, tudás kérdéseivel foglalkozik lenyűgöző képekkel és tökéletes színészi alakításokkal. A cím a bibliai Jelenések könyvében a hetedik pecsét felnyitásáról szóló fejezetre utal.

Egy kereszteslovag, Antonius Block visszaérkezik hazájába a pestis-sújtotta Svédországba, és szinte azonnal találkozik a másik főszereplővel a Halállal, akit sakkjátszmára hív, abban a reményben, hogy így időt nyer... Újra és újra játsszák ezt a partit és beszélgetnek közben, a film többi szereplője nem látja a Halált, csak, mintha a lovag egyedül sakkozna.

Max von Sydowt sohasem felejtjük!

RÉMÁLMOK SIKÁTORA Nightmare Alley / (2021)

Az elvakult és kapzsi emberi természetről szól Guillermo del Toro legújabb rendezése. A főszerepben Bradley Cooper, jóképű és sokat látott karaktert formál, aki a történet elején egy vándorcirkuszhoz szegődik és mentalistaként keresi kenyerét a társulattal. Az ő lelki utazásáról szól a történet. A film tökéletes noir, és a negyvenes évek Amerikájába kalauzol.

Rooney Mara alakítja a törékeny és érzékeny nőt, akit a főhős megszeret. A lány először ellenáll, de lassacskán átadja magát a férfinak, pedig nagyon jól tudja, hogy nem bízhat benne és mégis belemegy és persze beigazolódik, hogy nem lett volna szabad hinni neki, mert előjönnek azok a tipikus helyzetek, amikor már nincs meg az az odafigyelés, amiről az egész az elején szólt... Ezzel párhuzamosan megjelenik egy femme fatale is a színen Cate Blanchett képében, és a vele való találkozás a végzet felé sodorja a főszereplőt.

Érdekes, hogy ezúttal semmi természetfeletti eleme nincs a filmnek, az előző "deltoros" világokhoz képest.

A GUCCI HÁZ House of Gucci / (2021)

Ridley Scott 84 évesen rendezte Lady Gaga és Adam Driver főszereplésével a Gucci ház intrikáiról szóló filmjét, amiről rengeteg lehúzó kritikát olvashattunk... Ha nagy várakozással ülünk le a film elé, csalódás ér, viszont így, a negatív beharangozó után kifejezetten tetszett a film. Bepillantást nyerhetünk a divatcég családi viszályaiba, főleg az örökös Maurizio Gucci és újdonsült felesége életébe, aztán később házasságuk tönkremenetelébe. 

A film egyébként igazi vizuális élmény, jók a helyszínek, változatosak a ruhák, ékszerek, mondhatjuk nyugodtan: tökéletes a díszlet... Élvezetesek a dalok is, időnként felcsendül valami régi sláger, abból a jó fajtából... 

Lady Gaga játéka elsöprően jó, a törtető , kissé buta, műveletlen nőszemély karaktere, akinek viszont nagyonis megvan a magához való esze, ráadásul azzal teljes a kép róla, hogy minduntalan egy televíziós jósnőhöz fordul tanácsért - őt Salma Hayek játssza, aki valójában a Gucci cég vezérigazgatójának a felesége jelenleg.

Teljesen jól követhető, Adam Driver, azaz Maurizio hogy hogyan hidegül el lassacskán Gagától, vagyis Patriziától. Kevesen ismerjük a Guccikat, itt a filmben egy szimpatikus, kicsit zárkózott fickó, akinek nagyon jó a stílusa. Jeremy Irons és Al Pacino, mindketten nagyon ütőset játszanak és Jared Leto pedig konkrétan felismerhetetlen. Nem tökéletes film, de jó szórakozás a Gucci ház, ajánljuk mindenképpen!

FOXTROT / Foxtrott (2017)

Az utóbbi évek egyik legjobb filmje!

4 éve mutatták be Samuel Maoz rendezésében. Egyszerre szürreális és hiperrealisztikus ez a nagyon különleges izraeli-német dráma. Háborús film, de valahogy máshogy, mint a klasszikus értelemben vett háborús filmek. Egészen speciális szemszögből ad betekintést, és nagyon mélyen, több rétegűen mutatja az állandó háborús helyzet adta feszültségben való létezést.. A színészek kiválóak, a képek lenyűgözőek, a sztori ütős.
 
A foxtrott tánclépéseivel kapcsolatos utalás is teljesen levesz a lábunkról, na meg a tánc a fegyverrel!


2021. dec. 17.

Kedves Olvasóink!
Karácsonyra a hazai mozikban a közelmúltban bemutatott filmekből válogatottunk Önöknek.

UTOLSÓ ÉJSZAKA A SOHÓBAN /Last Night in Soho/

Nagyon különleges filmet rendezett ezúttal Edgar Wright. A Shaun of the Dead című horrorkomédiával híressé vált filmkészítőtől eléggé szerettem már a Baby Driver-t is, - a soundtrack-et sokszor végighallgattam azóta – de ez a hatvanas évek világát megidéző musical-szerű alkotás teljesen elvarázsolt. Igaz, a kerettörténet meglehetősen gyenge, és nem is elég meggyőző, viszont ahogy belecsöppenünk az álomszerű zenés-táncos jelenetekbe, magával ragad a film sodró lendülete. A képek, a zenék, - apukám kedvence volt például az Eloise című szám Barry Ryen-től, konkrétan egyik dal, amin felnőttem - a titkok, Anya Taylor-Joy szuggesztív játéka, na és a kabátja.


A KUTYA KARMAI KÖZT /The Power of the Dog/

Jane Campion olyan filmeket készített eddig, melyeknek apró részletei, szomorúságai, erotikája beleivódott a tudatunkba. A Zongoraleckére mindenki emlékszik, aki látta… Top of the Lake / A tó tükre című sorozata - és hangsúlyozom, hogy mindkét évad egyformán jó színvonalú - izgalmas, végig fenntartja az érdeklődést, a sebzett lelkű nyomozónő csatája/harca környezetével, feletteseivel, önmagával teljes együttérzést vált ki belőlünk, vagy az In the Cut / Nyílt seb című alkotása is magán viseli Jane Campion abszolút nőies, finom stílusát, még ha egy masszívan kegyetlen sorozatgyilkos utáni hajszáról is szól a film… Ezért is meglepő, hogy az új-zélandi rendezőnő új filmje,

- amit nagyon vártam, mert különösen rajongok a westernért - nem tetszett. Egyetlen dolog, ami magával ragadott, a hegyek szépsége, amiről beszélnek is a filmben. Sajnos kegyetlenül vontatott a történetvezetés, nem adja meg az élményt, hogy közel érezzem magam a film által ábrázolt helyzethez, az életekhez, pedig Benedict Cumberbatch igazán erős színész, és a többiek is: Kirsten Dunst, Jesse Plemons egyaránt karakteres szereplők. Kíváncsi vagyok, más hogy érez a filmmel kapcsolatban.

RIFKIN FESZTIVÁLJA /Rifkin’s Festival/ 

A 49. Woody-film.

A New York-i rendező újra Európában, ezúttal a spanyol San Sebastianban forgatott. A filmfesztiváljáról híres mediterrán város - és maga a fesztivál is - hangulatos díszlete az aktuális házassági drámának. A filmben végre főszereplő Wallace Shawn, - számtalan Woody-filmben feltűnt már - filmkritikust alakít, Gina Gershon játssza a feleségét, ő egy francia rendezőt menedzsel, akinek szintén jelenése van a San Sebastian fesztiválon. Külön jó pont, hogy a francia férfi Loius Garrel.

Garantáltan jól fogunk szórakozni, nemcsak a szeretett woody-humor, hanem a rengeteg filmklasszikusra való utalás miatt is, amiben tobzódik a film, - szeretném észrevenni az összes filmet,
ami előtt Woody Allen tiszteleg ebben a komédiában - és nagyon tetszik a film plakátja is.

A METÁL CSENDJE /Sound of Metal/ 

Mindenképpen látni kell!

Belga-amerikai lélektani dráma Darius Marder rendezésében.

Riz Ahmed - Ruben szerepében - lehengerlő játéka egy kétfős metálzenekar dobosaként. Barátnője, Olivia Cooke - a filmben Lou - pedig az énekesnő. Egy lakóbusszal turnéznak, speciális romantikája van a kapcsolatuknak, szeretik egymást, holott mind a ketten különböző traumákkal küzdenek. A srác egyik napról a másikra elveszíti a hallását…

A FRANCIA KIADÁS /The French Dispatch/ 

Ismét parádés szereposztással érkezett Wes Anderson új mozija. Mindig nézzük a filmjeit, többek között az elképesztő látványviláguk miatt is. Ezúttal egy kitalált francia kisvárosba kerülünk, a hatvanas évek újhullámos korszakába, ehhez a katalizátor egy amerikai magazin utolsó számának megjelenése. A filmben a lapban megírt történetek elevenednek meg… 

2021. szept. 28.

JANCSÓ 100

Jancsó Miklós -a magyar film nagymestere- soknemzetiségű családba született 1921. szeptember 27-én Vácott. 

A film világában történő otthonra találása előtt volt székesfehérvári kisdiák, pécsi joghallgató, a szovjet hadifogságot követően kórházi lábadozó Budapesten.

1946-ban Balázs Bélánál felvételizett a Filmművészeti Főiskolán, aki megerősítette a fiatal Jancsót elhatározásában, hogy rendezői pályára lépjen. Diplomája megszerzése után élete sikertelen időszaka következett: a Rákosi-diktatúra éveiben propagandafilmek készítése a Filmhíradónak; az „épülő szocializmus” ideájában való csalatkozás; 1956 októberének kudarca.

Első játékfilmjének (A harangok Rómába mentek) operatőre Somló Tamás volt, őt követte Kende János, késői alkotásaiban pedig Grunwalsky Ferenc. Jancsó munkáit (az olasz rendező, Antonioni munkássága inspirálta) a szokatlanul hosszú snitt (vágás nélküli, folyamatos felvétel) s a szereplők folyamatos mozgatása jellemzi.

Hernádi Gyula forgatókönyvíróval 1959-es megismerkedésüket követően majd’ ötven évig alkottak együtt. Első közös filmjüket az Oldás és kötést (1964) számos közös alkotás (1965-ben a Szegénylegények, 1971-ben az Égi bárány stb.) követte. Játékos, improvizáló alkotótársak és barátok voltak ők ketten. „Egypetéjű ikrek”, ahogy magukat nevezték.

A kétszeres Kossuth-díjas rendező a rendszerváltást követően politikai szerepet is vállalt, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a Harvardon. Toleráns, szabad ember volt, a humor és az irónia jóbarátja. 

2014. február 22-én -egy esős napon- kísérték utolsó útjára a Fiumei sírkertben szerettei, pályatársai, tisztelői. Tarr Béla filmrendező szavai pontosan tükrözik, mit is jelent ő az ittmaradóknak:

„Nem fogadtál el semmilyen formát, iskolákat, stílust, mert te magad voltál a forma, stílus és az iskola. Megtanulhattuk tőled, hogy nincs okunk félelemre, hogy erősek és szabadok vagyunk. Minden beállításod, kamerád szárnyalása a szabadság igenléséről szól.”

JANCSÓ - 100 címmel retrospektív sorozat indul, melynek keretében 9 hónap alatt 9 film vetítésén és ahhoz kapcsolódó tematikus beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők két budapesti helyszínen (Kínó Café, Művész mozi).


2021. febr. 22.

Ahoj!. Ki ne tudná, ki az a bájos kis alak, aki ezzel az egyetlen szóval vonult be mesefilmtörténetbe. Ő Kisvakond. „Atyja” pedig, az épp 100 éve született ZDENĚK MILER cseh rajzfilmkészítő, illusztrátor. Generációk kedvence lett a Miler által teremtett kis mesefigura, kiről nem is gondolnánk, hogy egy propagandafilm főhőseként kezdte pályafutását a képkockákon. 1957-ben A Kisvakond nadrágja c. rajzfilmben debütált, mely teljesítette azt a állami megbízatást, hogy népszerűsítse a textilipari folyamatokat a gyerekek körében. Számos Kisvakond-sztori követte még az elsőt, mintegy négy évtizeden át . Sorra születtek az alkotó szeretnivaló rajzfilmfigurái és azok kalandjai: A kíváncsi kutyus, A világ leggazdagabb verebe, Kistücsök és barátai. Később mesekönyvek lapjain köszöntek vissza, kiegészülve némi szövegírói háttérmunkával, bár nemzetközi sikert mégis a rajzfilmváltozatok hoztak, egyedi képi és hangzásvilágukkal .Ez utóbbihoz a szerző kislányai szolgáltatták a hanganyagot.

Bővebben olvashatnak Zdeněk Milerről és munkáiról a következő oldalakon:
A csíkos trikós rajzfilmes
Sorozatok és plüssfigurák