Adatbázis ajánló a versmondó versenyhez

Kedves versenyzők, szülők, felkészítő tanárok!

Idén rendhagyó módon, online rendezzük meg versmondó versenyünket "Együtt lenni jó" címmel, melyre április 20-ig várjuk az iskolai fordulókon továbbjutó tanulók videóit és jelentkezési lapját.

 

Sajnos a könyvtár egyelőre nem látogatható, az alábbiakban így online szeretnénk segítséget nyújtani a versválasztáshoz.

Az interneten böngészve számos versre bukkanhatunk, de hogy biztosak legyünk a pontos szövegben, vagy ne csak részleteket találjunk egy adott versből, íme néhány biztosabb forrás (a logokra kattintva elérhetők az adatbázisok):

 

Arcanum verstár: itt számos klasszikus magyar költő teljes életműve megtalálható. Böngészhetünk a költők művei közt a köteteken vagy kiadási év szerint sorban haladva, kereshetünk konkrét versre, vagy egy-egy szóra, ami a műben szerepel.

 

OSZK Magyar Elektronikus Könyvtár: itt a jobboldali keresőmezőkben adhatunk meg keresendő adatokat (szerző, cím, téma),ezután a szimpatikus találatot kiválasztva különböző formában tölthetjük le, vagy nyithatjuk meg a teljes kötetet. Világirodalmi kötetek is megtalálhatók.

 

PIM Digitális Irodalmi Akadémia: ezen az oldalon egyes kortárs (20-21. századi) magyar szerzők művei érhetőek el. Jobb oldalon válasszuk az összetett keresés funkiót, ekkor beállíthatunk szűrést szerzőre, műfajra (pl. vers), szövegrészletre a teljes szövegben (pl. együtt), választhatjuk a gyermekirodalom kategóriát. A találatnál az "olvasás" fület megnyitva láthatóvá válik a kötet tartalma, és az összes vers teljes szövege is.

 

Ötletek

 

kisebbeknek

 

nagyobbaknak

 

Zelk Zoltán: Este jó

Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel

Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz

Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Petőfi Sándor: Füstbement terv

Csukás István: Sün Balázs

Szabó T. Anna: Jó reggelt! (a szerző honlapja)

Szabó T. Anna: Saját kézzel

 

Arany János: Családi kör

Arany János: A tölgyek alatt

József Attila: Thomas Mann üdvözlése

József Attila: Művészet az emberek között

Tompa Mihály: A gyülekezetben

Ady Endre: Dal a tánciskoláról

Ady Endre: Zsúr a jégen

Ady Endre: Szüret