Választható foglalkozások

Kedves pedagógusok, érdeklődők!

Folyamatosan választható foglalkozásaink nagy része könyvtárhasználati tartalomra épül. Célunk az iskolában megszerzett könyvtári ismeretek gyakorlása, ismétlése, elmélyítése. Szeretnénk megmutatni a diákoknak, hogy a könyvtári keretek közt megismert eszközök és technikák hogyan segítik az önálló ismeretszerzést. A tematikus órákhoz a könyves környezet lehetőséget nyújt a témához kapcsolódó könyvek (szépirodalom és ismeretterjesztő kiadványok) megismeréséhez, az információgyűjtés hagyományos módjának gyakorlásához.

Minden korosztályt szeretnénk megszólítani az óvodáskortól kezdve a felső tagozat végéig. (A gimnazista csoportokat a felnőtt könyvtár fogadja.)

Legfontosabb célunk, hogy a gyerekek jól, otthonosan érezzék magukat a könyvtári környezetben, és később is szívesen látogassanak el hozzánk, vagy más könyvtárakba.

1. Bevezető könyvtári óra

- nagycsoportosoknak, 1. osztályosoknak

- időtartam: 45 perc

- A foglalkozás során egy mese (kivetítve vagy felolvasva) és beszélgetés segítségével a gyerekek megismerkednek a könyvtár általános szabályaival és lehetőségeivel, végül elkészítünk egy kis apróságot (könyvjelzőt) emlékbe.

 

2. Könyvkupacból könyvtár ("Az én könyvtáram" mintaprogramja)

- 3-4. osztályosoknak

időtartam: 4x45 perc

- A több modulból álló programsorozat a csoport meglévő tudásához, aktuális érdeklődéséhez igazítható. A foglalkozások a könyvtárhoz és a könyvekhez kapcsolódó fogalmakra épülő játékos feladatokat tartalmaznak, melyek csoportosan vagy egyénileg is sikerélményt nyújtanak és az új ismeretek megszerzését is lehetővé teszik.

3. Tekergő

- 1-4. osztály (korosztályhoz igazítva)

- időtartam: 45-60 perc

- A foglalkozás célja a könyvtárban való tájékozódás kialakítása, gyakorlása (részlegek megismerése feliratok és bemutatás segítségével, kereső feladatok)

 

4. Sherlock Holmes - nyomozás a könyvtárban ("Az én könyvtáram" mintaprogramja)

Felső tagozatosoknak, gimnazistáknak ajánlott

Időtartam: kb. 60 perc

A könyvtár részlegeinek megismertetése, keresés az online katalógus és a dokumentumok adatainak segítségével.

 

5. Olvasmányfeldolgozás a 21. században („Az én könyvtáram” mintaprogramja)

Felső tagozatosoknak, csoportbontás ajánlott

A programsorozat 3 alkalomból áll, az olvasmányt, vagy olvasmányokat a pedagógussal egyeztetjük.

A foglalkozások során olyan online alkalmazásokat mutatunk be és próbálunk ki a diákokkal, melyek segíthetnek az érdeklődés felkeltésében és a későbbi önálló ismeretszerzésben. A feladatok fejlesztik a lényegkiemelési képességet, a kooperációt és az élő kommunikációt is az elkészült munkák bemutatásával.