A papírszínházról bővebben

Mi is az a papírszínház?

Tulajdonképpen egy különleges mesélési mód, ami lehetővé teszi többek közt, hogy nagyobb számú hallgatóság együtt élvezhesse az illusztrációkat – szemben a hagyományos könyvből való olvasással. Ez jól jöhet már a családi meséléskor is, ha több gyerek kuporogna mellettünk, hogy hadd lássa a képeket, de természetesen emiatt is alkalmas óvodai, iskolai vagy egyéb gyerekcsoportok számára.

Ezen felül a nagy, messziről is jól látható képek hátulján található meseszöveg mellett találkozhatunk olyan utasításokkal is, melyek kis dramatizálásra adnak lehetőséget – például, hogy a lapot lassan, vagy csak részben húzzuk ki, így fokozatosan tűnik elő a következő kép.

A színházi hatáshoz természetesen sokat hozzátesz az egyszerű, de nagyszerű fakeret, aminek ki-be csukásával valóban keretet adhatunk az elődaásnak, de a lehetőségek tárháza bővül:

 

„…már dolgozom egy következő történeten, amelyben a fakeret egyben ki-becsapódó várkapu is, így próbálom feszegetni a Kamishibaiban rejlő narrációs lehetőségek határait.”

/Villáminterjú Dávid Ádámmal, Facebook, Csimota Könyvkiadó, 2021.01.26./

 

A képek azonban a keret hiányában is bátran lapozhatóak.

Például úgy, mint ebben a videóban. 

 

A mesék köre távolról sem áll meg pusztán mesekönyvek átiratainál, számos mű kimondottan erre a technikára készült, vagy éppen így bővíti a már ismert történetek mondanivalóját. A kínálat a célzott korosztály és a téma szempontjából is változatos a gyerekmeséktől kezdve a társadalmi kérdések feszegetéséig.

Könyvtárunkban a Csimota Kiadónál megjelenő papírszínház mesék találhatóak, illetve elérhető a Módszertani kézikönyv is, mely hasznos ötleteket nyújt a mesék előadásához, feldolgozásához.

Programjainkon a papírszínház segítségével olyan interaktív előadásokat igyekszünk megvalósítani, melyek játékos és zenei élményt is nyújtanak kisebb-nagyobb nézőinknek.