Mészöly Ágnes - ízelítő

Mészöly Ágnes Budapesten élő és alkotó író, 2006 óta jelennek meg felnőtteket és gyerekeket egyaránt megszólító művei. Most röviden bemutatunk néhányat, ismerkedjetek velük, olvassátok írásait!

(A képekre kattintva érhetők el a fülszövegek.)

 

A meseregény először 2006-ban jelent meg, majd 2015-ben ismét, ezzel a csodás borítóval. Annyit elárulok, hogy a kötetben szereplő képek is ugyanilyen gyönyörűek és segítenek megteremteni a hétköznapokkal kevert mesevilágot. A történet egy évet ölel fel - a fejezetek szeptembertől augusztusig vannak elnevezve - a sokgyermekes család életéből, ahova egy erdei manó csöppen. Az izgalmas cselekmény szép természeti leírásokkal párosul, közben az emberi kapcsolatokról (testvérek, barátság) is tanulhatunk, vagy magunkra ismerhetünk a helyzetekben.

 

Vajon mások szeretnek iskolába járni? Nekik is folyton elfoglaltak a szüleik? Mit csinálnak a szabadidejükben?

A novelláskötet betekintést enged olyan gyerekek hétköznapjaiba, akikben közös, hogy mindannyian iskolába járnak, de sok tekintetben különböznek (lakhely, családi háttér), így vagy úgy kell megküzdeniük a rájuk mért kihívásokkal.

 

"Fél hét. Nyűgösen, nyűgösen, nyűgösen kelek. Semmi kedvem suliba menni. megint egy unalmas nap. Jó esetben csak unalmas, rosszabb esetben rémes. Pedig anya nagyon kedvesen szólongat a földszintről, de egyszerűen képtelen vagyok rávenni magam a felkelésre. Anya hamar feladja, de ez nem azt jelenti, hogy maradhatok az ágyban. Csak azt, hogy átadja a keltést apának, aki viszont nem vacakol." (Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, 2016, Naphegy kiadó, 54. oldal)

 

Az öt részes sorozat kiskamaszoknak szóló detektívtörténetekből áll, melyben a főszereplők és a helyszín a közös pont, de kisebb utalásokat leszámítva a kötetek külön is élvezhetők. (Én pl. a harmadik kötettel kezdtem. :))

 

Talán mondhatjuk, hogy egyre több nehéz vagy tabu témát feszegető könyv jelenik meg az ifjúság számára. A Pagony kiadó Tilos az Á sorozata is előszeretettel jelentkezik ilyen könyvekkel, külföldi és magyar szerzők regényeivel egyaránt.

A Szabadlábont már iskolai kötelező vagy ajánlott irodalomként is keresik olvasóink.

Az írónő nem zárkózik el a közös alkotástól sem, számos antológiában jelentek meg írásai, illetve közös regényekben is részt vesz, mint Az Emberek Országa című disztópia Molnár T. Eszterrel, vagy a Találj ki! izgalmas-nyomozós regény sokakkal karöltve.

Sőt, tavaly egy közösségi történetírásba is belevágott: Csepp