Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág,
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen az ég harmatjával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással!
/Népköltés, forrás: Óvodai ünnepek, szerk. Szűcsné Tóth Tünde/
![]() | A húsvét mozgó ünnep, melynek időpontja a tavaszi napéjegyenlőséget (márc. 21.) követő holdtölte utáni első vasárnap. Így a húsvét március 22-e és április 25-e közötti időre eshet. Húsvét az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg hét héttel farsang vasárnapja és követi ötven nap múlva a pünkösd. /Forrás: Magyar Néprajz/ |
A népi hagyományban illetve egyházi ünnepként a húsvétot is egyfajta várakozás, készületi időszak előzi meg.
Sokféle népszokás kapcsolódik ehhez az ünnephez az egyes népeknél.
Nálunk a legismertebbek: a tojásfestés, böjtölés, locsolkodás, komatálküldés, kántálás, vagy húsvéti bál tartása.
A népszokásokról többet is megtudhatsz az Arcanum adatbázisából, ahol lexikonokban és egyéb kézikönyvekben keresgélhetsz. (Például a Magyar néprajzi lexikonban)
Tedd próbára a tudásod, vagy tudj meg többet a kapcsolódó szokásokról, hagyományos ünnepi ételekről vagy akár a felelős nyuszitartásról az alábbi játékok segítségével.
Könyvtárunkban rengeteg nyuszis képeskönyvet, mesekönyvet találsz, néhány mesekönyv története pedig egy egész évet ölel fel, vagy kimondottan az ünnepekhez kapcsolódó meséket tartalmaz, így a húsvét is szerepel benne. Vannak népszokásokkal foglalkozó könyveink és kézműves füzeteink is, melyekből ötletet meríthetsz díszek vagy ajándékok készítéséhez.
Moly polcunkat a képre kattintva találod.
Jól szívvel ajánljuk továbbá Varró Dani versének mesefilm változatát.
Végül egy kézműves ötletet mutatok, amit otthon is kipróbálhattok.
Só-liszt gyurma figurák és díszek.
| 1. A gyurma elkészítése: 0,5 kg liszt + 0,5 kg só + 2 dl víz + 2 evőkanál olaj (elhagyható) Ezt az arányt megtartva kisebb adag is készíthető. 2. A gyurmát összegyúrás után egy fél órára lefedve hagyjuk, ezután lehet formázni, nyújtani. Tipp! Ha túl száraz, morzsálódik, a kezünket vizezzük csak be, és úgy gyúrjuk át, ha túl vizes, adjunk hozzá lisztet, sót már ne! |
| 3. Eszközök: sodrófa, sütiszaggató formák vagy körberajzolható sablonok, fogpiszkáló (vagy kés), díszítéshez használható szívószál, vagy gyöngy, amivel kis karika nyomható a felületre, illetve bármi, ami nyomot tud hagyni (pl. kagyló, csigaház). Ha felakasztható díszt szeretnénk, lyukasszuk ki! 4. Szárítsuk ki a napon vagy lakásban (fél -1 nap), vagy alacsony hőfokon a sütőben (50-75 fokon kb. 2 óra). |
![]() | 5. Száradás után hagyhatjuk natúran is, ekkor szép fehér "kerámiánk" lesz, vagy fessük be akril festékkel! |
Az alábbi könyv volt segítségemre: Hiltrud Seibel: Húsvéti só-liszt figurák