Húsvét

Kelj föl párnáidról, szép  ibolyavirág,

Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!

Megöntözlek szépen az ég harmatjával,

Teljék a tarisznya szép piros tojással!

 

/Népköltés, forrás: Óvodai ünnepek, szerk. Szűcsné Tóth Tünde/

 

A húsvét mozgó ünnep, melynek időpontja a tavaszi napéjegyenlőséget (márc. 21.) követő holdtölte utáni első vasárnap. Így a húsvét március 22-e és április 25-e közötti időre eshet.

Húsvét az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg hét héttel farsang vasárnapja és követi ötven nap múlva a pünkösd.

/Forrás: Magyar Néprajz/

 

A népi hagyományban illetve egyházi ünnepként a húsvétot is egyfajta várakozás, készületi időszak előzi meg.

Sokféle népszokás kapcsolódik ehhez az ünnephez az egyes népeknél.

Nálunk a legismertebbek: a tojásfestés, böjtölés, locsolkodás, komatálküldés, kántálás, vagy húsvéti bál tartása.

A népszokásokról többet is megtudhatsz az Arcanum adatbázisából, ahol lexikonokban és egyéb kézikönyvekben keresgélhetsz. (Például a Magyar néprajzi lexikonban)

 

Tedd próbára a tudásod, vagy tudj meg többet a kapcsolódó szokásokról, hagyományos ünnepi ételekről vagy akár a felelős nyuszitartásról az alábbi játékok segítségével.

 

Könyvtárunkban rengeteg nyuszis képeskönyvet, mesekönyvet találsz, néhány mesekönyv története pedig egy egész évet ölel fel, vagy kimondottan az ünnepekhez kapcsolódó meséket tartalmaz, így a húsvét is szerepel benne. Vannak népszokásokkal foglalkozó könyveink és kézműves füzeteink is, melyekből ötletet meríthetsz díszek vagy ajándékok készítéséhez.

    Moly polcunkat a képre kattintva találod.

 

Jól szívvel ajánljuk továbbá Varró Dani versének mesefilm változatát.

 

Végül egy kézműves ötletet mutatok, amit otthon is kipróbálhattok.

Só-liszt gyurma figurák és díszek.

 

 

1. A gyurma elkészítése: 0,5 kg liszt + 0,5 kg só + 2 dl víz + 2 evőkanál olaj (elhagyható) Ezt az arányt megtartva kisebb adag is készíthető.

2. A gyurmát összegyúrás után egy fél órára lefedve hagyjuk, ezután lehet formázni, nyújtani.

Tipp! Ha túl száraz, morzsálódik, a kezünket vizezzük csak be, és úgy gyúrjuk át, ha túl vizes, adjunk hozzá lisztet, sót már ne!

 

3. Eszközök: sodrófa, sütiszaggató formák vagy körberajzolható sablonok, fogpiszkáló (vagy kés), díszítéshez használható szívószál, vagy gyöngy, amivel kis karika nyomható a felületre, illetve bármi, ami nyomot tud hagyni (pl. kagyló, csigaház). Ha felakasztható díszt szeretnénk, lyukasszuk ki!

4. Szárítsuk ki a napon vagy lakásban (fél -1 nap), vagy alacsony hőfokon a sütőben (50-75 fokon kb. 2 óra).

5. Száradás után hagyhatjuk natúran is, ekkor szép fehér "kerámiánk" lesz, vagy fessük be akril festékkel!

 

Az alábbi könyv volt segítségemre: Hiltrud Seibel: Húsvéti só-liszt figurák