Mesetábor 2023 - képes beszámoló

Idei mesetáborunkban 6-9 éves kisiskolások, leendő iskolások vettek részt. A meséket ezúttal is a természet témaköréhez fűztük, ehhez kapcsoltuk a környék természeti helyeinek felkeresését, ahol játszottunk, alkottunk, illetve kihasználtuk a város adta művészeti lehetőségeket és betértünk több múzeumba is.

Első nap bejártuk a könyvtárat - a titkosabb helyeket is:) -, ismerkedő, dramatikus és zenés játékokkal hoztuk össze egy kicsit a csapatot, hangszert készítettünk, délután pedig ellátogattunk a Dunapartra.

  

Kedden újabb mesékkel ismerkedtek meg a gyerekek, betekintettek kicsit a könyvtári szabályokba is, majd pedig a Czóbel-parkban sorversenyen és egyéb játékokban ügyeskedtek. A Japánkertben tovább ismerkedtek a vizes élőhelyekkel.

  

Szerdán a Bükkös-patak partját jártuk helytörténeti könyvtárosunkkal, Borival, megvizsgáltuk a patak parányi élőlényeit: apró rákokat, piócát fogtunk, aztán persze vissza is engedtük őket. Délután Kovács Margit (a Duna királynője) kerámiáit szemléltük meg és alkottunk a Kis Nun című papírszínház mese után szabadon kis kabala figurákat, domborműveket.

 

 

Csütörtökön a Vajda Lajos Múzeumot látogattuk meg, ahol egy elképzelt várost építhettek a gyerekek megadott elemekből, melyet helyben rajzolt hidakkal, szobrokkal egészítettek ki. Csendespihenő után a hét során elhangzott mesékhez kapcsolódóan festettek képet akvarellpapírra.

  

A záró napon áthajóztunk a szigetmonostori Dunapartra, ahol csapatban megalkották a gyerekek "A tündér lakását" (Jólesz György meséje), kacsáztak, kincseket gyűjtöttek. Ebéd után betértünk a hűvös Czóbel Múzeumba, ahol egy kis játék keretében kinyomoztuk a délutáni mesénk címét (Mese a Visztuláról, papírszínház mese). Fagyizás után ismét következett a vágyott csendespihenő, amikor a gyerekek szabadon választott könyvet olvasgattak, társasjátékoztak. Egy kvízzel, képvetítéssel, végül ajándékozással zártuk a tábort: a gyerekek koruknak megfelelően Vibók Ildi könyveit (Állati dumák illetve Kölyökkori kalandok) vagy Agócs Írisz: Tekla madarai című kötetét kapták.

  

A hét során ezen kívül csapatépítő és szabadidős játékokkal igyekeztünk megismertetni a kis táborozókat, illetve az első nap tanult tábori dalunkat is mindennap elénekeltük Szentendre szerte (egy sikátorban sétálva, vagy épp a réven hajózva). A tábor programját Brigi és Zsuzsi gyermekkönyvtárosok készítették elő, állították össze. Köszönjük a Ferenczy Múzeumnak a lehetőséget a csoportos látogatásokra, a Dorothea Bistronak pedig a gyermekbarát, türelmes kiszolgálást.