Helytörténeti ifjúsági tábor 2023. - képes beszámoló

Harmadik alkalommal hirdettünk helytörténeti tábort felső tagozatos gyerekek számára. Idei témánk: Szentendre és vizei.

A korábbi évekhez képest még nagyobb időutazásban volt részük a táborozóknak:

Hétfőn Szentendre város önkormányzatának jóvoltából egy-egy piros sapkával köszöntöttük a gyerekeket, s útnak indultunk a Bükkös-tanösvény mentén, hogy megismerkedjünk a patak élővilágával. Az első hat állomás során megfigyeltük az állat és növényvilág mellet az épített örökségeket is (pl. felülcsapott vizimalmok).

 

Kedden a Kőtárban a város ókori történelmébe utaztunk vissza, majd a középkoron (első templomunk, a város címere, török hódoltság, betelepülő népek) keresztül visszasétáltunk a jelenbe.

 

Szerdán reggel először az 1800-as és 1900-as évek árvíztábláit fedeztük fel, majd hajóra szállva megismerkedtünk a település egy-két érdekes, Dunához köthető szokásával, s a város méltán híres művészeti életével. A sétákat Komáromi-Raisz Bori idegenvezető, helytörténész kolléganőnk vezette.A dunai hajókirándulást egy természetművészeti alkotás színesítette a szigeten. A foglalkozást Varga Anna környezetkultúra- és művészetpedagógus vezette.

 

 

Csütörtökön Kocsis Andi zenei- és ifjúsági könyvtárosunk vezetésével meghódítottuk az Ágas-hegyet, így nyílt lehetőségünk madártávlatból is megfigyelni a kanyargó Dunát.

 

Péntek délelőtt Barnáné Varga Anita instrukciói alapján kiszabadultak a gyerekek a helytörténeti gyűjtemény Szabadulószobájából.
Befejeztük a tábor érdekességeit összefoglaló lapbookunkat, melynek előkészítése valamint elkészítése igazi csapatmunka volt. Szakmai előkészítői Komáromi-Raisz Bori és Kovács Kira gyermekkönyvtáros voltak. A technikai megvalósításban közreműködött Nagy Réka és Pásztor Balázs kollégánk, köszönjük munkájukat. S nem utolsó sorban ezúton is dicséret illeti a táborozókat a koncentrált munkáért és szép kivitelezésért.

  

A tábor délutánjait többször édesítette fagylalt, ez a táborzárás előtt sem maradt el.
A gyerekek hazavihették emlékül lapbookjaikat, s egy-egy könyves idézettel kiegészítve Kertész Erzsi: Hat sértett kísértet című könyvét.

   

Reméljük a résztvevők számára is emlékezetes és kalandokkal teli volt ez az együtt eltöltött hét, s valóban igaz lesz a zárókör közös gondolta: jövőre a kedvenc könyveink ajánlóival folytatjuk, azaz kezdjük a hetet. :)

 

További képek.